Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Do některých nemocnic půjde z VZP mnohem více peněz

15. 02. 2012

 

Krajská pobočka VZP pro Liberecký kraj v letošním roce poskytne nemocnicím finanční prostředky na zálohy úhrad na akutní péči ve stejné výši jako v předešlém roce. Ze strany nemocnic tak není důvod omezovat výkony.  

Zálohové úhrady již obsahují navýšení o bonifikace platů lékařů a sester, které nemocnice vyplácely v loňském roce. Počty pojištěnců v jednotlivých pojišťovnách se každoročně nepatrně mění. Proto výsledná úhrada od VZP, která má v Libereckém kraji dlouhodobě tříčtvrtinový podíl na trhu zdravotních pojišťoven, bude oproti loňskému roku rovněž nepatrně odlišná.

Další skutečností, která ovlivní konečnou výši plateb za akutní péči v nemocnicích, je vliv úhradového mechanismu použitého v letošním roce, který zohledňuje potenciální zvýšenou výkonnost nemocnic v rámci tzv. systému DRG, tj. platba za diagnózu (vyléčeného pacienta). „Lze tedy předjímat, že efektivnější nemocnice s kvalitní odbornou úrovní zdravotní péče si ‚vydělají‘ více, než nemocnice s nízkou výkonností a nevyužitou lůžkovou kapacitou,“ uvedl Jiří Benedikt, ředitel krajské pobočky VZP pro Liberecký kraj.   

Zdravotní pojišťovny nemocnicím poskytují kromě zálohové úhrady na akutní péči také úhrady na následnou péči. Ta však není součástí zálohy, neboť se účtuje výkonově podle počtu pacientů a ošetřovacích dnů. Oproti předešlým letům si nemocnice finančně polepší. VZP jim vyplatí za jeden ošetřovací den o tři procenta více než v referenčním roce 2010, a o pět procent více než roce 2011, což v sobě zahrnuje i navýšení platů sester a lékařů v tomto oboru.

Na území Libereckého kraje jsou dvě krajské, čtyři městské a dvě soukromé nemocnice. Působí zde jedna městská léčebna dlouhodobě nemocných, Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie a Léčebna respiračních nemocí.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588