Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do soutěže Památka Libereckého kraje se jako první přihlásili v Desné

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 05. 2019 00:00

Sdílet článek

Soutěž Památka Libereckého kraje vypsal na počátku dubna Liberecký kraj. Do konce měsíce se do ní mohli přihlašovat majitelé památek, jejichž obnovu nebo alespoň jednu etapu obnovy dokončili v loňském roce.

Do soutěže se nakonec přihlásilo sedm památek, z nichž byla vybrána jedna, která obdrží finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun a trvalou pamětní desku s označením Památka roku 2018 Libereckého kraje. Vítěz soutěže je zatím neveřejný. Vyhlášení proběhne během Dnů evropského dědictví 14. září tohoto roku v Jablonci nad Nisou.

„Vždy je mi velmi líto, že nemohou být oceněni všichni, kteří se do soutěže přihlásí a snad mohu mluvit i za všechny členy hodnotící komise. Obnova každé památky ocenění zasluhuje, ať se jedná o malou památku nebo rozsáhlý památkově chráněný komplex. Všechny přihlášené památky chceme veřejnosti postupně představit, protože často chodíme či jezdíme kolem a ani nevnímáme, jakou hodnotu ta která památka má, natož abychom uměli ocenit úsilí a náklady, které majitel do obnovy vloží. Takto alespoň upozorníme na to, že se stav našich památek mění k lepšímu a že snaha majitelů rozhodně stojí veřejnosti za povšimnutí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První památku přihlásilo do soutěže Město Desná a jedná se o stavební úpravy domu číslo popisné 318, v němž sídlí městský úřad. Reprezentační stavbu s neorenesančními prvky nechal v roce 1895 vystavět pro svoji rodinu majitel pivovaru v Horním Tanvaldu Heinrich Kobrtsch.

V roce 2018 došlo na této památkově chráněné budově k obnovení fasády včetně oprav a doplnění dílčích architektonických
a klempířských prvků. Ještě předtím se uskutečnily kompletní výměna špaletových oken, repase historických vitrážových oken a zateplení půdních a sklepních prostor.

Dům má nyní zcela nový vzhled, který se výrazným způsobem přiblížil k původnímu řešení památky. V minulých letech 2016 a 2017 byly v okolí tohoto památkově chráněného objektu provedeny náročné práce spočívající v revitalizaci celého jejího okolí. Byl mimo jiné, po zbourání nevzhledného přístavku a nedalekého plechového objektu výměníku tepla, vybudován nový oddechový park a odstavná plocha pro osobní automobily.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky