Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do zahraničí budou moci cestovat od 27. června děti bez rozdílu věku jen s občankou nebo pasem

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 04. 2012 15:38
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Konec platnosti zápisu dětí do cestovního dokladu – pasu rodičů, je stanoven Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 444/2009.

Zápisy dětí v cestovních dokladech rodičů jsou platné do 26. června 2012. To znamená, že cestování dětí zapsaných v cestovních pasech rodičů bude možné jen do 26. června 2012.

Od 27. června 2012 budou děti moci cestovat do zahraničí POUZE se svým vlastním cestovním dokladem. Od tohoto data tedy musí mít každý občan ČR (včetně nejmenších dětí) při cestě do zahraničí svůj vlastní doklad totožnosti.

 

V rámci Evropské unie stačí k překračování státních hranic občanský průkaz, mimo tuto zónu je třeba prokazovat totožnost cestovním pasem. Od 1. 1. 2012 je možnost vydat občanský průkaz i dětem (občanům ČR) mladším 15 let.

 

Podkladem pro vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji a občanského průkazu se strojově čitelnými údaji pro dítě mladší 15 let je: rodný list dítěte a doklad totožnosti jeho zákonného zástupce. Osvědčení o státním občanství ČR se již nevyžaduje. Pouze v případě pochybnosti o státním občanství dítěte může příslušný úřad (obecní úřad obce s rozšířenou působností) vyžadovat doložení dokladu o státním občanství.

 

Žádosti o vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji nebo občanského průkazu se strojově čitelnými údaji se již nevyplňují na úředním tiskopisu, ale jsou pořízeny elektronicky příslušným pracovníkem přímo na úřadu, fotografie se již také nepředkládají, podoba občana a otisky prstů se pořizují přímo na pracovišti, proto je nutná osobní přítomnost dítěte.

 

Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji a občanský průkaz se strojově čitelnými údaji pro dítě do 15 let se vydává ve lhůtě do 30 dnů s platností na 5 let. Správní poplatek u cestovního pasu  činí 100 Kč, u občanského průkazu 50 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky