Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Domažličtí žáci chválí novoborskou sklářskou školu

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 04. 2012 14:57
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Sklářská škola v Novém Boru je v Čechách i v zahraničí už dávno známá mj. tím, že se svou vlastní mobilní sklářskou píckou a vlastně celou pojízdnou sklářskou manufakturou popularizuje sklářské umění i fortelné sklářské řemeslo na veřejnosti.

Často tak činí pod širým nebem, při příležitosti sympozií, kongresů, festivalů, veletrhů i obyčejných venkovských jarmarků. V průběhu let byly k mobilní peci přidány i jednotlivé zušlechťovatelské techniky, takže dnes můžete vedle hutního tvarování vidět i malování, broušení, rytí skla a též výrobu vitráží či dřevěných sklářských forem. Sami skláři tento svůj pojízdný podnik nazývají sklářským cirkusem, s nímž s obrovským diváckým úspěchem objíždějí svět.

Jedním z míst, kam se vracejí už tradičně, je sklářské sympozium v Domažlicích, jež nese název TUSTA VITREA a v letošním roce proběhne v prvním červencovém týdnu již jeho 3. ročník. Není tedy žádný div, že je Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor v Domažlicích již natolik populární, že místní Základní umělecké škole stálo za to se do Nového Boru vypravit a zde absolvovat nejen odbornou exkurzi po školní huti a rafinačních provozech, ale též si sklo osahat v předem připravených workshopech. A jak se to povedlo? Posuďte sami.

V březnu se starší žáci výtvarného oboru ZUŠ Domažlice zúčastnili pracovní návštěvy této školy a byli organizací a průběhem celé návštěvy natolik nadšeni, že o tom paní ředitelka napsala pochvalný dopis zřizovateli školy. Dostalo se jim nejen teoretických informací o rozsahu vyučování při výtvarném zpracování skla a jeho povrchové úpravě od pana profesora Tille, ale i praktického vyzkoušení různých zpracovatelských technik.

„Jsme vděčni paní ředitelce PaeDr. Iloně Jindrové za její velkorysou nabídku a zároveň za její naprosto perfektní realizaci v péči odborných zaměstnanců školy. Cítili jsme opravdu dokonalou organizaci školy, vše přirozeně a bezproblémově klapalo a fungovalo. Na první pohled jakoby samo, ale při bližším pohledu byla zřetelná obrovská práce, která se za takovým fungováním skrývá.“ napsala ředitelka domažlické ZUŠ Jiřina Holubová ve svém dopise. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky