Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dominantě Libereckého kraje je 42 let, oslavy Ještědu vypuknou 19. září

17. 09. 2015

Oslavy Ještědu 2015 se konají v sobotu 19. září od 10:00 do 18:00 hodin. Vysílač a horský hotel Ještěd letos slaví už 42. výročí od svého otevření. Akce se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty. Vstup na oslavy je zdarma.

Pro zájemce budou opět zpřístupněny prostory vysílače Českých Radiokomunikací a Hotelu a restaurace Ještěd, včetně zrekonstruovaného salonku. Vzhledem k velikému zájmu bude prohlídka vysílače možná jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem hotelu. Zpřístupněna bude i strojovna kabinové lanovky v horní stanici. Po celý den bude probíhat bohatý program, například tradiční vynášení sudů na vrchol Ještědu, příjezd automobilových veteránů, divadelní představení a výtvarná kreativní dílna pro děti, hudební vystoupení, prodej regionálních výrobků a další.

Organizátoři připravili program pro rodiny s dětmi s tématem andělé a čerti na Ještědu. Děti mohou přijít na Ještěd v maskách andělů a čertů a pro ty, kteří to doma nestihnou, bude připravena kreativní dílna v prostorách Hotelu Ještěd, kde si budou moci masky vyrobit. Ve 14:45 hodin se děti mohou před Hotelem Ještěd zúčastnit pokusu o rekord – sejde se více andělů či čertíků?

Letošní novinkou oslav jsou prohlídky skokanských můstků – lanovka vyveze návštěvníky nad můstky a při sestupu budou moci projít značenou prohlídkovou trasou, kterou připravila společnost Sportovní areál Ještěd, a.s. Vstupné je 30 Kč a návštěvníci obdrží pamětní kartu.
Více informací na www.skijested.cz

Nově se do Oslav Ještědu zapojí Horská služba ČR, která návštěvníkům umožní prohlídky stanice Horské služby vedle spodní stanice kabinové lanovky a záchranného vybavení včetně techniky. V blízkosti stanice si budou moci děti vyzkoušet také přejezd po přelanění mezi stromy.

Na Beranově cestě vedoucí ke spodní stanici kabinové lanovky připravila společnost Sundisk s.r.o. outdoorové aktivity pro rodiny s dětmi. K vyzkoušení budou lanové prolézačky, slack line, jízda zručnosti na koloběžce apod. Za zdolání každé aktivity děti získají razítko, a pokud jich nasbírají dostatečný počet, dostanou v recepci Hotelu Ještěd malý dárek.

Společnost BusLine a.s. vystaví na centrálním parkovišti u konečné tramvaje v Horním Hanychově bezpečný autobus pro děti Mikeš, který si děti i jejich rodiče budou moci důkladně prohlédnout.

V rámci oslav proběhne pokus o překonání rekordu v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin. Tuto extrémně náročnou akci zaštítil hejtman Libereckého kraje. Účastníci Radim Třešňák (dosavadní rekord - 18 výstupů z 9. května 2015) a Milan Linka (17 výstupů z listopadu 2014) vystartují v pátek 18. září v 16:00 hodin u spodní stanice kabinové lanovky a výstupy ukončí v 16:00 hodin v sobotu 19. září na vrcholu před Hotelem Ještěd. Všechny výstupy a sestupy se absolvují pěšky od spodní stanice kabinkové lanovky do recepce Hotelu Ještěd. Závod organizuje Jizersko-ještědský horský spolek.

I letos se uskuteční tradiční závody ve vynášení pivních sudů na vrchol Ještědu. Závodníci vynášejí na zádech 50litrové (muži) nebo 15litrové (ženy a dorostenci) sudy piva od spodní stanice kabinové lanovky ČD na vrchol Ještědu. Hromadný start závodu je v 10:00 hodin. Každý závodník musí mít krosnu, na které sud ponese, a doprovod, který s ním jde celou trasu. Vítězové budou vyhlášeni ihned po dojití vítěze poslední kategorie před hotelem Ještěd. Hodnotné ceny věnovaly České Radiokomunikace a.s. a Hotel Ještěd. Závod organizuje Jizersko-ještědský horský spolek.
Propozice závodu na www.horskyspolek.cz

Ve 12:30 hodin vyjedou nahoru před Hotel Ještěd automobiloví veteráni, kteří pojedou z vozovny DPMLJ v Mrštíkově ulici v Liberci. Veteráni budou před hotelem vystaveni do 13:30 hodin a návštěvníci budou mít možnost si je prohlédnout a poslechnout si k jednotlivým vozům odborný komentář.

Na oslavách bude možné zakoupit si také regionální výrobky z Libereckého kraje, jejich prezentace bude probíhat na ochozu Hotelu Ještěd.

Spolek Ještěd 73, který se věnuje obnově Ještědu, představí návštěvníkům zajímavé technické projekty akad. arch. Otakara Binara, který je autorem původních interiérů Ještědu. Díky sponzorům a dárcům se na Ještěd postupně vrací repliky původního nábytku. Přispět můžete také – na místě v den Oslav Ještědu nebo kdykoli na zvláštní účet veřejné sbírky 259826549/0300.
Bližší informace najdete na www.jested73.cz nebo na facebooku Ještěd 73.

U příležitosti Oslav Ještědu 2015 bude představen nový propagační leták o Ještědu, který vytvořili ve spolupráci Liberecký kraj a Statutární město Liberec.

Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec nad Nisou připravil při příležitosti Oslav Ještědu 2015Den otevřených dveří ve vozovně tramvají v Mrštíkově ulici. Zájemci si budou moci v době od 10:00 do 17:00 hodin prohlédnout vozovnu tramvají a dílny, DPMLJ zde představí vozový park a seznámí zájemce s pracovištěm řidiče. Budou zde vystaveni i automobiloví veteráni, atrakce pro děti a představí se tým silniční bezpečnosti.
Více informací na www.dpmlj.cz

Kromě pravidelných linek MHD jsou zajištěny i historické tramvaje a autobusy na trase vozovna DPMLJ – Horní Hanychov a vozovna DPMLJ - Lidové Sady. Historický autobus pojede mezi vozovnou DPMLJ a terminálem MHD Fügnerova. Dopravní podnik vypraví oblíbenou Partytramvaj, která  bude jezdit po Liberci ve večerních a nočních hodinách. Jízdy začínají v 18:30 hodin a končí ve 3:00 ráno.
Bližší informace na www.dpmlj.cz

Návštěvníci se mohou dopravit z Horního Hanychova na Ještěd několika způsoby.V provozu bude kabinová lanovka Českých drah za zvýhodněné ceny (8:00 – 20:00 hodin) a sedačková lanovka Skalka (9:00 – 19:00 hodin), která společně se slevami jízdného nabízí možnost bezplatné přepravy kol, kočárků a zvířat. Zajištěna bude také přeprava historickým autobusem společnosti BusLine a.s (9:30 – 18:00 hodin), z parkoviště u spodní stanice kabinové lanovky na parkoviště u Chaty Ještědka. Všechny společnosti nabízejí u příležitosti Oslav Ještědu zvýhodněné ceny jízdného. Pro návštěvníky je připraveno i centrální parkoviště za speciální cenu 50 Kč na den.
Jízdní řády najdete na www.jestedliberec.cz 

Kompletní program oslav naleznete na www.jestedliberec.cz a www.liberecky-kraj.cz nebo na facebookovém profilu Liberecký kraj – cestou necestou.

Na Oslavách Ještědu se podílí Liberecký kraj společně se Statutárním městem Liberec, Českými Radiokomunikacemi, a.s., Hotelem Ještěd, Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou a.s., Českými drahami, a.s., společností BusLine a.s., Sportovním areálem Ještěd, a.s., Horskou službou České republiky, spolkem Ještěd 73, Jizersko-ještědským horským spolkem, Boveraclubem, Automuzeem Vratislavice, Oblastní galerií Liberec, společností Activeart a společností Sundisk s.r.o. 

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624