Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Domov a Centrum aktivity usnadňuje život svým uživatelům v Hodkovicích nad Mohelkou i Liberci v nových bytech

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 10. 2014 17:04

Sdílet článek

Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích n. M. uspořádal slavnostní přestřižení pásky u příležitosti ukončení rekonstrukce hlavní budovy v Liberecké ulici 451.  

Malé slavnosti se zúčastní krajský radní Libereckého kraje pro sociální oblast Petr Tulpa a vedoucí odboru sociálních věcí KÚ LK Jolana Šebková, starostové Hodkovic Antonín Samek a Českého Dubu Jiří Miler, zástupce Nakladatelství UMUN Karel Stránský a další vzácní hosté.

„Rekonstrukce prostor a vybudování výtahu vdechly nový život našim klientům. Usnadní jim  přístup do původně prázdných prostor a tak jim otevřeme nové možnosti života v našem Domově,“ řekla při zahájení zkušebního provozu ředitelka Jana Lachmanová.

Rozsáhlá rekonstrukce zahrnovala přístavbu venkovního výtahu, novou střechu a vybudování bezbariérové koupelny. Za probíhající rekonstrukce došlo rovněž k logickému rozhodnutí opravit omítku, která se stejně jako střecha nacházela v havarijním stavu.

Na rekonstrukci se žel čekalo mnoho let a teprve po řadě složitých jednání se povedlo tuto akci dovést ke zdárnému konci. Je vidět, že když se chce, tak to přece jen jde,“ doplnil s úsměvem radní.

Ředitelka připomněla, že první kroky začaly již v roce 1994, kdy Domovu řediteloval nynější starosta Českého Dubu, velkou zásluhu o realizaci projektu měly v posledním období pracovnice krajského úřadu Martina Teplá, Vlasta Šormová a další.

Náklady na rekonstrukci  dosáhly  výše  6.224.428,33 Kč a oprava fasád y stála 871.065 Kč. Část prostředků zafinancoval Liberecký kraj a část byla hrazena z darů Nakladatelství UMÚN.

Příprava projektové dokumentace je dílem Ing. arch. Ludmily Pražákové, stavební práce zajistila firma Corridor projekt. Odborný dozor celé rekonstrukce zajišťuje Milan Šulc a Miroslav Roučka.

 

Tato rozsáhlá akce však není jediným počinem Domova a centra aktivity se sídlem v Hodkovicích nad Mohelkou.

V letošním roce byly Domovu svěřeny k užívání čtyři samostatné byty v Liberci Na Rybníčku, které jsou majetkem Libereckého kraje. Připomeňme, že původně je do roku 2012 užívali jako služební byty hejtman a členové Rady LK.

„Naše organizace tak díky tomu mohla více než zdvojnásobit počet míst pro uživatele služby chráněného bydlení. Naši klienti se již do těchto malometrážních bytů přestěhovali a po deseti měsících můžeme říci – velmi uspěli,“ popsala další zkvalitnění služeb ředitelka.

Dalším a významným, v tuto chvíli již téměř dokončeným projektem, je výstavba domku na „zelené louce“ přímo v Hodkovicích nad Mohelkou pro dalších šest uživatelů služeb Domova a Centra aktivity. Předpokládaný rozpočet této stavby činí dalších 6.594.265 Kč.

„Velké poděkování patří právě našemu zřizovateli, kterým je Liberecký kraj a který nás významně podporuje v těchto našich modernizačních aktivitách. Velký dík patří také Nakladatelství UMÚN, které významně přispělo finanční podporou na všechny již zmíněné akce,“ řekla Jana Lachmanová.

V neposlední řadě zmiňuji naše obyvatele a zaměstnance, kteří projevují neuvěřitelnou trpělivost a pochopení při stavebních pracích, které probíhaly a probíhají za plného provozu,“ dodala.

Oficiální obydlení nového domku se předpokládá na jaře příštího roku.

 

Nakladatelství UMÚN s.r.o. působí v České Republice od roku 1993, jako součást Celosvětového sdružení malířů malujících ústy a nohama. Hlavním posláním Nakladatelství je umožnit lidem s vážným tělesným postižením, aby se stali právoplatnými členy společnosti, aby mohli žít a pracovat dle svých možností jako ostatní. Sdružení vytvořilo obdobná nakladatelství ve více než 30 zemích světa.

Službu Domov pro osoby se zdravotním postižením (identifikátor služby 441 88 92) poskytujeme v Hodkovicích nad Mohelkou, Liberecká 451, 463 42 Službu poskytujeme osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu mentálního, případně v kombinaci se smyslovým nebo tělesným postižením, jejichž situace vyžaduje 24hodinovou, pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Dolní věková hranice je 19 let, horní bez omezení.

Službu Chráněné bydlení (identifikátor služby 489 05 97) poskytujeme: ve třech bytech v  Hodkovicích nad Mohelkou, Mánesova 493 a 494 a ve čtyřech bytech v  Liberci, Na Rybníčku 876/ 5a, b osobám, které mají sníženou soběstačnost, z důvodu mentálního, případně v kombinaci se smyslovým nebo tělesným postižením, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Dolní věková hranice je 19 let, horní bez omezení. Službu poskytujeme na území Libereckého kraje. Kapacita služby je 14 míst (7 míst v Hodkovicích nad Mohelkou a 7 míst v Liberci).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky