Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dům řemesel v Kryštofově údolí je ukázkou lidové architektury

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 10. 2020 11:09
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Roubené chalupy, podstávkové domy, zvoničky i lidová architektura. To vše  představuje bohatství, které dokládá um řezbářů, tesařů i obyvatel zdejšího kraje. Některé historické památky jsou přístupné celoročně, jiné zase,  mimořádně, třeba při tradičních Dnech lidové architektury.

Mezi ty známé patří například Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova nebo Žijící skanzen v Jindřichovicích pod Smrkem. „Pojďme si ale představit i některé z dalších zajímavých objektů, jako například Dům řemesel v Kryštofově údolí. Jde o hodnotnou a věrně dochovanou ukázku lidové architektury,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedná se o částečně roubený dům z přelomu 18. a 19. století s hrázděným patrem, který má trojdílnou dispozici rozšířenou přízemním druhým traktem. Hlavní část budovy kryje sedlová střecha s vikýři.

Ve stavení, jež se nachází ve střední části Kryštofova údolí, pořádají manželé Michálkovi pravidelné výstavy, keramické kurzy pro děti i dospělé, dílny pro mateřské a základní školy i pro běžné návštěvníky. V domě funguje také obchůdek s vlastní tvorbou Michálkových v rámci ateliéru AMi; jen nyní, v době koronavirové pandemie, dům načas utichl.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky