Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvacet středních škol obdrží dotaci za skvělé výsledky v programu Excelence středních škol 2015

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 04. 2016 16:01
  • Školství

Sdílet článek

Za vynikající výsledky ve vybraných soutěžích v roce 2015 si rozdělí dvacet středních škol z Libereckého kraje dotaci v celkové výši 1.410.216 Kč. Odměněny tak budou za svou účast v rozvojovém programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy „Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2015 - Excelence středních škol 2015“.

Finanční prostředky z rozpočtu České republiky jsou určeny na nenárokové složky platů pedagogických pracovníků středních škol, kteří se podíleli na vzdělávání talentovaného žáka v hodnoceném oboru. Program bodově hodnotí úspěšnost žáků v krajských, ústředních a mezinárodních kolech vybraných soutěží a na základě toho školy v následujícím roce obdrží peníze do fondu mzdových prostředků na odměny pedagogů, kteří se podílejí se na odborné přípravě žáků.

Nejúspěšnějšími ze zúčastněných škol Libereckého kraje byla trojice - Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Liberec, Gymnázium F. X. Šaldy Liberec (obě tyto školy obdrží více než 200.000 Kč) a Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, která dostane částku 197.219 Kč. Gymnázium Česká Lípa a Gymnázium U Balvanu Jablonec nad Nisou pak obdrží finanční prostředky převyšující 100.000 Kč.

Základním cílem programu Excelence je především podpora, zvyšování kvality a rozšiřování péče o nadané žáky na středních školách, kteří jsou schopni dosahovat vynikajících výsledků.

V návaznosti na Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání a vzdělávací soustavy na léta 2014 - 2020 vyhlašuje MŠMT i letos (již pošesté) rozvojový program „Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2016 – Excelence středních škol 2016“, do kterého se mohou zapojit všechny střední školy. V letošním roce je poprvé vyhlášen program „Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích ve školním roce 2015/2016 – Excelence základních škol 2016“. Nově se tak do tohoto programu mohou přihlásit i školy základní.

„Výsledky středních škol v loňské Excelenci jsou opravdu excelentní a dokazují, že máme v kraji nejen dostatek talentovaných žáků, ale i kvalitních pedagogů, kteří dokáží jejich nadání podporovat a dále rozvíjet. Obdržené finanční prostředky jsou tak poděkováním všem pedagogům, kteří se nadaným dětem ochotně věnují - často i nad rámec svých povinností a ve volném čase,“ dodává Alena Losová, radní resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Kompletní výsledky naleznete v tabulkách a na stránce http://www.msmt.cz/mladez/vysledky-1.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky