Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Eidamský sýr vynesl Mlékárně Příšovice 1.místo

Mgr. Matoušová Barbora

  • 30. 01. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6068|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Náměstek hejtmana Radim Zika se 29.ledna setkal s ředitelem Mlékárny Příšovice Ing. Jiřím Tůmou. Mlékárna se týden předtím s úspěchem zúčastnila Celostátní přehlídky sýrů 2008, na které získala 1.místo za svůj Eidamský sýr s 30% t.v.s. v kategorii Eidamské sýry 30% t.v.s.  a ve stejné kategorii současně vybojovala 3.místo Eidamským sýrem s 20% t.v.s. „Moc nás to těší, vždyť právě třicetiprocentní eidamský sýr se prodává nejvíce,“ řekl Jiří Tůma.

Také v dalších kategoriích mlékárna zabodovala. Ve skupině Eidamské sýry 40 – 50 % t.v.s. získala 8. místo, v Uzených sýrech 6. místo a v Ostatních polotvrdých sýrech se umístila hned třikrát, a sice na čtvrté příčce se sýrem Gaston – ochuceným polotvrdým s paprikou a chilli, na páté se sýrem Gaston – ochuceným polotvrdým s oreganem a na šesté se sýrem Gaston – ochuceným polotvrdým s pepřem a chilli. „Výčet umístění příšovické mlékárny mluví sám za sebe. Zemědělci a potravináři Libereckého kraje dosahují výrazných úspěchů, z čehož máme samozřejmě velkou radost,“ podotkl Radim Zika.

Letošní Celostátní přehlídka sýrů, kterou pořádaly Vysoká škola chemicko-technologická Praha, Českomoravský svaz mlékárenský a Česká společnost chemická, se konala již podvanácté, přičemž Mlékárna Příšovice se zúčastnila celkem deseti ročníků. Podle Jiřího Tůmy se na takovou soutěž připravují celý rok. Zkoušejí nové postupy, snaží se vymyslet něco neotřelého. „Sýry se hodnotí  podle vzhledu, chutě a konzistence,“ prozradil. Komise jsou dvě, třicetičlenná odborná, v níž zasedá i děkan VŠCHT, a veřejná komise se 150 hodnotiteli. V ročníku 2008 se posuzovalo celkem 56 tuzemských a 11 zahraničních sýrů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky