Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ekonomická rada LK se věnovala modernizaci KNL i prioritám evropských projektů

03. 03. 2015

Ekonomická rada Libereckého kraje (ER LK), která je poradním orgánem hejtmana. Prodiskutovala na svém jednání 25. února  například  kontroverzní zákon o registračních pokladnách, modernizaci KNL, a.s. nebo přípravu kraje na nové programové období 2014 – 2020.

Všichni přítomní se shodli na tom, že elektronická kontrola tržeb všech živnostníků přinese jen další zátěž pro podnikatele.

„Připravovaný zákon je pro malé a střední živnostníky likvidační, jeho příprava a uvedení v život by znamenal buď nenávratné poškození živnosti, nebo přímo konec drobného podnikání,“ sdělil na jednání Karel Sobotka, železnobrodský výrobce tradičních foukaných figurek, Živnostník roku 2013 a člen ER LK.

Záporný postoj vůči zákonu zaujal za Okresní hospodářskou komoru v Jablonci nad Nisou také Vladimír Opatrný, předseda představenstva.

„Jako člen komise RIA se postarám o to, aby byl návrh zákona důkladně analyzován a zhodnoceny skutečné dopady na živnostníky a podnikatele,“ uzavřel diskusi Petr Moos, člen komise RIA, která je zřízena vládou a má na starost eliminaci tvorby nové neopodstatněné nebo nadbytečně zatěžující regulace pro občany a podniky.

Členové ER LK se věnovali i projektu modernizace Krajské nemocnice Liberec, a.s.

Je potřeba využít nevzhledné a neužitečné brownfieldy, které se nacházejí přímo v srdci města, namísto drahé výstavby nových budov. Nezbytnou nutností je v tomto případě také oponentura zadání ještě před vypsáním soutěže jako takové. Na té by, dle mého názoru, měli pracovat experti, kteří mají již s obdobnou zakázkou zkušenosti,“ popisoval postup příprav projektu modernizace Roman Lenner, generální ředitel spol. VALBEK-EU. Jeho slova podpořil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta:

 „Po dnešním jednání ekonomické rady jsem připraven zahájit jednání  o finančním spolupodílu se všemi akcionáři nemocnice. Ten by měl garantovat financování modernizace,“ dodal hejtman.

 

Účastníci jednání se seznámili také s krajskými programovými prioritami pro období 2014 – 2020.  Představil je Michael Otta, vedoucí odboru regionálního rozvoje a evropských projektů.

„Rozvoj území Ralska, zejména zkvalitnění silniční sítě pro možné investiční pobídky považuji z pohledu kraje za jednu z priorit nového programovacího období. Také o těchto problémech budu už na konci týdne jednat s ministrem obrany Martinem Stropnickým,“ doplnil Martin Půta.

Příští jednání ER LK je naplánováno na 30. 4. 2015.  

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588