Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Eurocentrum Liberec uspořádalo informační seminář k sociálnímu a zdravotnímu pojištění v zemích EU

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 04. 2012 16:16

Sdílet článek

 

Kdo cestuje za prací nebo studiem do některé ze zemí Evropské unie, měl včera možnost dozvědět se užitečné informace k otázkám sociálního a zdravotního pojištění v zahraničí. Na jaký rozsah zdravotní péče máme v zahraničí nárok, co je třeba zařídit před odjezdem, a jakým způsobem vyřešit otázku sociálního a zdravotního pojištění po návratu do České republiky? Téma podrobně rozváděli zástupci třech institucí na semináři Eurocentra Liberec, který se konal v úterý 10. dubna na Krajském úřadě Libereckého kraje v Liberci.

 

„Například v Rakousku není hrazen převoz vrtulníkem; proto je pouhý evropský průkaz zdravotního pojištění na lyže poměrně riskantní. A vhodné je zařídit si i komerční pojištění a zjistit, co je a co není v dané zemi z veřejného zdravotního pojištění hrazeno. V první řadě je ale zapotřebí zvážit, co budeme v zahraničí provozovat; na běžné pracovní cestě by bylo komerční zdravotní pojištění spíše nadbytečné,“ uvedla Eva Stanková z libereckého Eurocentra.

Nejen o tom se již v průběhu semináře rozvedlo několik diskuzí, které pokračovaly i po jeho skončení semináře individuálními debatami. Této možnosti využili nejen studenti a lidé, kteří často jezdí na služební cesty za hranice, ale i zaměstnanci některých zdravotních pojišťoven a úřadů práce.

Celkem se v zasedacím sále Krajského úřadu Libereckého kraje sešlo více než třicet návštěvníků. Odnesli si především praktické informace a užitečné kontakty, seznámili se s činností organizátora Eurocentra Liberec. Na jeho webu jsou ke stažení prezentace z akce, kde jsou jak probírané informace, tak kontakty.

Zdravotní péči při cestách po EU se věnovala zástupkyně Centra mezistátních úhrad, koordinaci systémů sociálního zabezpečení v rámci EU z pohledu České správy sociálního zabezpečení dvě její zástupkyně z Ústí a Liberce. Královéhradecká poradkyně sítě Eures, Evropské služby zaměstnanosti, promluvila k dobám pojištění u migrujících občanů EU z pohledu Úřadu práce. Do závěru programu se vešlo i krátké představení služby Vaše Evropa – Poradenství, které nabízí rychlou a praktickou pomoc.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky