Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Geniální Rembrandt v galerii!

09. 05. 2016

Pouze do konce května vystavuje Oblastní galerie Liberec grafiku světoznámého malíře Rembrandta van Rijna. Grafika „Portrét Clemanta de Jonge, která pochází ze sbírek galerie, je vystavena v rámci cyklu Dílo měsíce. Na čtvrtek 12. května galerie připravila komentovanou prohlídku kurátorkou s Markétou Kroupovou, která toto dílo z roku 1651 zájemcům představí.

Rembrandt van Rijn patří mezi velikány světového umění a jeho dílo obdivujeme, i když nás od něj dělí skoro čtyři století. Rembrandt není jen fenomenální malíř, ale také grafik. Jeho práce můžete obdivovat nejenom ve velkých světových muzeích, ale setkat se s ním můžete také v liberecké galerii! Liberec měl to štěstí, že místnímu muzeu v roce 1918 odkázal své umělecké sbírky jablonecký lékař Anton Randa. Jejich výtvarná část, to jest několik stovek grafických listů, přešla po vzniku galerie v roce 1953 do jejích nových sbírek. Součástí tohoto odkazu je i několik grafických listů od Rembrandta van Rijn. Jeho lept s názvem Portrét Clementa de Jonge, obchodníka s uměním zařadila kurátorka sbírky kresby a grafiky Markéta Kroupová jako dílo měsíce května.

Ta také zve na komentovanou prohlídku: „Po několika letech opět představujeme jeden z pokladů našeho depozitáře. Tento grafický list, nejlepší od Rembrandta, který tu máme, byl naposledy k vidění na výstavě věnované právě sběrateli a mecenáši Antonu Randovi v roce 2010 a na její repríze v německé Žitavě. Tam se dokonce dostal jako stěžejní dílo na pozvánku a plakát!“ Připomenout si život a dílo tohoto barokního Mistra, dozvědět se více o jeho grafické práci a detailně si prohlédnout vystavený lept z roku 1651 si můžete 12. května na dopolední komentované prohlídce v 10.30. Grafické listy a kresby se běžně nevystavují. Sluneční záření totiž degraduje papír, který časem žloutne. „Proto bývají grafiky a kresby vystavovány méně a vystavení Rembrandtova leptu je mimořádnou událostí, kterou by si návštěvníci neměli nechat ujít,“ doplňuje Markéta Kroupová.

Rembrandt se věnoval grafice po celý život. První datované grafiky známe z roku 1628, dva drobné portréty matky, ale už do roku 1626 můžeme klást vznik Odpočinku na útěku do Egypta a Obřízku Páně. Poslední známou grafikou je Portrét doktora van Lindena z doby kolem 1665. Soupis Rembrandtových grafik z roku 1952 uvádí 395 bezpečně pravých Rembrandtových tisků. Rembrandt používal lept, který někdy kombinoval se suchou jehlou. Nicméně jeho grafická technika zůstala dodnes v mnoha ohledech tajemstvím, protože Rembrandt ji žádnému ze svých učedníků nesvěřil. V technice leptu byl do jisté míry průkopníkem a tak dokonalých výsledků nikdo před ním nedosáhl. Rovnat se mu může snad jedině francouzský grafik Jacques Callot (1592–1635).

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí bezplatný vstup (vstup na komentované prohlídky je 20 Kč).

TZ Galerie Lázně

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215