Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Greenways Jizera

19. 09. 2007
[id:5626|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Výstavba moderní evropské cyklostezky Greenways Jizera od pramene Jizery až po její ústí do Labe s přímým napojením Prahy získala podporu Libereckého kraje a Středočeského kraje. Dohodu o partnerství na nadregionálním projektu uzavřeli v úterý ve Svijanech hejtmani obou krajů Petr Skokan za kraj Liberecký a  Petr Bendl za Středočeský kraj. Do roku 2008 by měl být podle manažerky projektu Pavly Bičíkové  dokončen projekt kolem celého koridoru řeky a první cyklisté by se v úseku z Kořenova až k Labi mohli svézt v roce 2015.

Výstavba má také podporu asi 60 obcí na toku řeky, které si od cyklostezky slibují rozvoj šetrné turistiky a zlepšení péče o vzhled a údržbu krajiny. Jak zdůraznil místostarosta Turnova Aleš Hvozdecký, konkrétní podobu již má úsek kolem Turnova. „První etapa povede ze Svijan na Liberecku přes Turnov do Lišného na Jablonecku. Její vybudování přijde na 25 milionů až 30 milionů korun, a to i přestože studie počítá s částečným využitím již postavených komunikací.“

Autoři projektu povedou páteřní cyklotrasy v okolí řeky s minimálním převýšením, aby byly pohodlné a bezpečné, a to nejen pro cyklisty, ale i třeba pro maminky s kočárky nebo lidi na kolečkových bruslích. "Na projektu se mi velice líbí, že by měl v jednotlivých lokalitách sloužit opravdu široké veřejnosti a cyklotrasy budou moci využívat například i školáci při svých cestách do školy. Svým rozsahem jde pak skutečně o ojedinělý projekt, který si zaslouží podporu z fondů Evropské unie,“ uvedl mimo jiné na adresu cyklostezky hejtman Petr Skokan, který se připojil k propagační cyklojízdě a do Svijan přijel stejně jako jeho kolega hejtman Petr Bendl na kole. 

Mgr. Markgrafová Eva
eva.markgrafova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 327