Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hasičští soptíci závodili na Polesí v Rynolticích

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 10. 2014 17:46

Sdílet článek

V Rynolticích obnovili činnost s mladými hasiči před šesti měsíci. Je to zásluhou sboru SDH Rynoltice 1, který vznikl s dodatkem „stará garda“.

„Naši mladí hasiči jsou šikovní, absolvovali jsme už několik soutěží i mimo Liberecko. Soutěž o pohár rynoltických soptíků je naší první v obci a jak vidíte, zájem je obrovský,“ připomíná vedoucí Vlastimil Kvapil.

            Na Sluneční stráň u chatové osady Polesí se sjelo pětadvacet kolektivů, na které čekal netradiční požární útok nikoliv na hřišti, ale na louce. „Musíme malinko počkat, až přestane pršet, za necelou hodinku je tady sluníčko,“ slíbili v úvodu pořádající hasiči a na jejich slova s neuvěřitelnou přesností opravdu došlo!

            Prvními startujícími byli předškolní hasiči. Nejpočetněji byl zastoupen kolektiv z České Lípy.

„U nás máme dětí opravdu hodně, jenom dnes jsme kromě nejmladších dovezli i ty starší a je nás skoro padesát,“ upřesnila jedna z českolipských vedoucích Zdeňka Semerádová. Závod nejmladších byl doprovázen velkým povzbuzováním, které přerostlo v bouřlivý potlesk v okamžiku, kdy se vodním proudem trefili do oken a dveří malého domečku.

            Pro zkušenější a o pár let starší mladé hasiče byly připraveny skutečné nástřikové terče a elektrická časomíra. Následoval tříhodinový maratón, při kterém soutěžní družstva předvedla nesmírnou bojovnost. Soutěžící se přesvědčili, že není tak úplně jednoduché nastříkat terče, dostat do proudnic vodu bez rozpojení hadic nebo při běhu nespadnout. Naštěstí nechybělo skvělé publikum, které fandilo naprosto skvěle každému týmu bez rozdílu.

            Nejlepšími kolektivy se staly v kategorii předškoláků: Pilínkov, Česká Lípa oddíly A, B, C a Horní Hanychov. Na stupně vítězů si pro zlaté medaile shodně došli mladší a starší žáci Osečné. Oddíl pořádajících Rynoltic v mladších získal neuvěřitelně úspěšné druhé místo, tím třetím se mohl pyšnit Pilínkov.

Ve starších druhá a třetí příčka byla připravena pro Českou Lípu. Pro nejlepší byly připraveny poháry, medaile a diplomy. Pro všechny bez rozdílu pak dárky, i od hejtmana LK Martina Půty, a také medaile z perníku. Ty napekla a ozdobila vedoucí Ondřejka Pavlíková z Rynoltic společně s dětmi.

Zvláštní poděkování si zaslouží Obecní úřad Rynoltice, který soutěž podpořil, a tým hasičů z SDH Rynoltice 1 vedený Vlastimilem Kvapilem, který ji realizoval.

Nesmíme zapomenout na skvělé hasičské kuchaře Václava Kvapila, Ladislava Radila a Mílu Koberovou, kteří uvařili nejen guláš, ale i boršč. Ženy z obce napekly dobroty. A také hasiče Kunratic a Jablonného v Podještědí, kteří cisternami dodávali potřebnou vodu. Věra Nutilová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky