Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman jednal s německým velvyslancem i o podpoře výuky němčiny na školách

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 12. 2011 17:18

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler spolu se svým náměstkem pro evropské projekty Vítem Příkaským (oba ČSSD) přijali dnes v Horském hotelu Ještěd J. E. p. Detlefa Lingemanna, velvyslance Spolkové republiky Německo, na přátelské setkání.

Jednání  se rovněž zúčastnil vedoucí zastoupení LK v Bruselu Lukáš Vorel.

„Pan velvyslanec nám představil kampaň velvyslanectví na podporu německého jazyka Sprechtime. Německá ambasáda totiž začátkem podzimu nastartovala ve spolupráci s rakouskou ambasádou a Goethe Institutem kampaň na podporu německého jazyka, která je namířená zejména na studenty základních a středních škol a jejich rodiče. Důvodem pro kampaň je, že zájem studentů o německý jazyk klesá, a to i přesto, ze je Německo největší a ekonomicky jeden z nejdůležitějších sousedů ČR a je zde také velké zastoupení německých firem, které němčinu jako pracovní jazyk vyžadují,“ uvedl hejtman.

Podle něj německý velvyslanec navštívil Liberecký kraj hned jako druhý v pořadí po Jihomoravském, neboť je ve své funkci teprve několik měsíců.

„Již jsem ale stačil navštívit Krajskou vědeckou knihovnu a také Gymnázium F. X. Šaldy, kde mají i německé oddělení a dosahují  velmi dobrých studijních výsledků,“ řekl velvyslanec s tím, že kampaň bude zaměřena i na rodiče tak, aby své děti na školách přihlašovali i na výuku německého jazyka.

„ Při nezájmu dětí klesá počet učitelů a vzniká zamotaný kolotoč,“ dodal.

V další části pracovního oběda se hovořilo o připravovaném Evropském sdružení územních celků, které by mělo přinést pro všechny zúčastněné strany – české kraje, včetně Libereckého, Sasko a Dolnoslezské vojvodství další finanční prostředky z Evropské unie.

„Požádal jsem pana velvyslance, aby náš záměr podpořil u saského předsedy vlády Svobodného státu Sasko Stanislawa Tillicha, se kterým bude zanedlouho jednat. Jde o to, zda se Sasko připoj k této iniciativě, neboť s Dolnoslezským vojvodstvím už memorandum o spolupráci podepsané máme,“ vysvětlil hejtman

V závěru jednání hovořili zúčastnění i o spolupráci německých vysokých škol s Technickou univerzitou v oblasti netakaných technologií – nanovláken.

Hejtman a Vít Příkaský vyjádřili podporu jak kampani na rozvoj výuky němčiny na středních školách zřizovaných krajem, tak ujistili velvyslance  o pomoci při rozvíjení spolupráce mezi německými a českými vysokými školami, speciálně technickou univerzitou v Liberci.

Na závěr návštěvy se J. E. p. Detlef Lingemann zapsal do pamětní knihy LK a prohlédl si vybavení hotelu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky