Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman jednal se starosty Frýdlantska o reformě, dopravní obslužnosti a nezaměstnanosti

  • 21. 06. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:23|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

V minulých dnech se uskutečnilo jednání mezi RNDr. Pavlem Pavlíkem a starosty měst i obcí Frýdlantska na Městském úřadě ve Frýdlantě. Zúčastnili se ho zástupci Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem, Heřmanic, Dětřichova, Bulovky, Habartic, Pertoltic, Černous, Lázní Libverda a Višňové. Frýdlantsko má početně velmi silné zastoupení v krajském zastupitelstvu (4 členové ZK). Hejtman během jednání, které se týkalo především II. fáze reformy veřejné správy, starosty seznámil se svým pohledem na postup při stanovení obcí III. stupně a s tím i souvisejícího převodu pravomocí. "Nejlogičtější by byl převod maximálního počtu kompetencí na současné pověřené úřady v sídle okresních měst, něco málo na kraje, a poté by nadešel čas pro jednoznačnou diskusi, jak s výkonem přenesené působnosti. Obce pověřené III. stupněm by měly znát podmínky, náplň činnosti, vybavení a především objem prostředků, který bude na jejich výkon uvolněn. V jednorázovém příspěvku, který zatím plánuje ministerstvo vnitra uvolnit během dvou let ve výši 500 až 600 miliónů korun obcím pověřeným III. stupněm na budovy, včetně vybavení, bez ohledu na počet obyvatel, jenž bude pod danou obec spadat, vidím nešťastné řešení," vysvětlil RNDr. Pavlík. Podle stanoviska ministerstva vnitra by v Libereckém kraji mělo být celkem devět obcí pověř. III. stupněm (Liberec, Frýdlant, Česká Lípa, Nový Bor, Jablonec n.N., Tanvald, Semily, Turnov a Jilemnice). Ministerstvo vnitra požádalo nedávno Radu Libereckého kraje o vyjádření k tomuto stanovení obcí, k žádosti však přiložilo pouze jmenný seznam obcí. Rada kraje však přijala k tomuto bodu usnesení, ve kterém mimo jiné prohlašuje, že bez znalosti spádovosti těchto obcí nemůže zaujmout žádné stanovisko k jejich výčtu.

Hejtman jednal se starosty o základní dopravní obslužnosti kraje. "Máme ze zákona povinnost stanovit základní dopravní obslužnost kraje. Na toto téma musíme vést společná jednání s obcemi. Bude to velmi složitá cesta najít nejoptimálnější řešení. Máme tu čtyři hlavní dopravce, kteří mají různé systémy, rozdílné náklady, v okresech fungují různé způsoby a formy příspěvku obcí na dopravu. Skloubit to dohromady dá resortu dopravy a silničního hospodářství velkou práci," řekl hejtman.

V neposlední řadě hejtmana zajímala vysoká míra nezaměstnanosti v některých částech Frýdlantska. Všichni starostové se však shodli na tom, že pracovní nabídky jsou, ale existuje velká skupina nezaměstnaných, kteří pracovat nechtějí. Starostové se tak mnohdy ocitají v situaci, kdy potencionálním investorům nemohou nabídnout potřebné množství pracovních sil. Při rekvalifikacích financovaných úřadem práce dosahuje v některých částech Frýdlantska "úmrtnost" absolventů až 96 %. Podle starosty Frýdlantu Jindřicha Wurma není vůle pracovat : "Kdo si chce najít práci, ten si ji najde. Vždyť některým investorům musíme nabízet jako pracovní síly Poláky, aby od nás neodešli kvůli nedostatku lidí."

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky