Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman jednal se starosty ve Studenci

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8101|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler navštívil ve středu 20. května obec Studenec. Zde se na jednání v penzionu Trautenberk setkal se starostou obce Jiřím Ulvrem, místostarostou Josefem Bourou a starosty okolních obcí –  Jířím Brádlem, starostou obce Horka u Staré Paky, Antonínem Lízrem, starostou obce Levínská Olešnice, Osvaldem Sússem, starostou obce Roztoky u Jilemnice, Leošem Mejvaldem, starostou obce Martinice v Krkonoších, a Miloslavem Martinem, starostou obce Horní Branná. Jednání se zúčastnila i Dana Synková, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ Studenec.

Hejtman v úvodu setkání zdůraznil, že jeho návštěva Studence a setkání se starosty okolních obcí je součástí jeho stylu práce, stejně jako ostatních členů Rady LK – tedy být každý týden nejméně jednou v terénu.

„Abychom se co nejlépe a konkrétně seznámili s problematikou mikroregionů a jednotlivých obcí a měst. Přece jen se některé, byť je Liberecký kraj druhý nejmenší co do počtu obyvatel v republice, v mnohém liší,“ řekl hejtman.

Dále seznámil starosty s ekonomickou situací kraje, která z důsledků světové ekonomické krize doléhá i na Liberecký kraj.

„Za první kvartál jsou příjmy cca o 40 miliónů nižší než v minulém roce,“ řekl.

Na dotazy starostů k financování projektů z evropských peněz vysvětloval hejtman způsoby soutěžení, financování,  čerpání peněz. Zdůraznil nutnost využívat všechny možné výzvy, včetně Cíl 3 – přeshraniční spolupráce.

„Jsem řádným členem Výboru regionů v Bruselu a z této pozice se zasadím o plynulejší tok peněz nejen z výzev ROP, ale i přímých výzev Evropské komise,“ řekl.

Zmínil se i o způsobech financování projektů z peněz NUTS II Severovýchod, který tvoří Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj.

„Tady máme určité možnosti přesunovat peníze ve prospěch menších obcí a měst,“ řekl hejtman, který je I. místopředsedou tohoto sdružení.

Hejtman také informoval o financování sociálních služeb státem, připomněl ponížení rozpočtu v Libereckém kraji na 38% loňského rozpočtu!

„Je to výsměch důchodcům, zdravotně a sociálně potřebným občanům,“ řekl.

V závěru setkání informovali starostové hejtmana o rozpočtech svých obcí, počtu obyvatel i personálním obsazení obecních úřadů.

Hejtman a starostové pak navštívili obecní úřad a ZŠ a MŠ ve Studenci, kterou je provedla zástupkyně ředitele Dana Synková. Rekonstruovaná škola z peněz EU má 230 žáků a dalších 90 ve dvou mateřských školách.

Bude se stavět nová budova mateřské školy, protože ty stávající dosluhují. Dotace 15 miliónů je už přislíbena,“ informovala zástupkyně.ředitele s tím, že se stavbou by se mělo začít v červenci letošního roku.

Hejtman na závěr pozval starosty na 2. setkání členů Rady LK s 215 starosty obcí z celého Libereckého kraje, které se uskuteční 16. června v Centu Babylon v Liberci.


















Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky