Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman: Kovozlodějům zvoní hrana

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 07. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6745|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Zlodějům kovů konečně zvoní hrana. Vyplývá to z navržené novely zákona o odpadech, kterou koncem června schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Pokud ve stejném znění projde i horní komorou  a následně ji podepíše také pan prezident, kovy budou moci v naší republice prodávat už jen firmy, obce a kraje. Výkupny tak nebudou moci kovošrot vykupovat od „dodavatelů“, kteří si na své živobytí vydělávají krádežemi všeho, co mohou v kovošrotu zpeněžit. Ačkoliv se navržená novela nelíbí provozovatelům a majitelům výkupen, kteří ji považují za zásah do svobodného podnikání, v tomto případě jsem jednoznačně na straně zákonodárců. Podle mého názoru je tohle striktní vymezení jedinou cestou, jak dlouholetý problém řešit.

Se  škodami, které všudy přítomní „kárkaři“dokáží napáchat, jsem se poprvé setkal před lety jako českolipský starosta. Mizející městský mobiliář, hliníkové zateplení domů či dopravní značky nás každoročně stály spoustu peněz i nervů. A co teprve sofistikovaná podoba těchto kovových nájezdů, kdy dobře sehraná parta zlodějů dokáže během jediné noci nepozorovaně odmontovat kolejnice z provozované tratě, nebo ukrást desítky poklopů u kanalizačních vpustí. Smutná praxe ukázala, že zloděje neodradí ani hrozba neštěstí, které svým jednáním mohou způsobit, protože se pokaždé najde sběrna, co kradený materiál vykoupí. Nezabrání tomu ani kontroly provozoven, které se v posledních letech  rozrostly jako houby po dešti.

Jediným řešením je tak změna zákona. Na tom jsme se shodli i na jednáních, která jsem na dané téma inicioval co by hejtman Libereckého kraje, neboť s neblahými následky sběračů kovů se potýkají snad ve všech městech a obcích. 

Petr Skokan, hejtman LK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky