Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK jednal s ministrem zemědělství a starosty o odstraňování škod po loňských povodních

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 06. 2011 19:58
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler se dnes setkal v sídle Libereckého kraje v Liberci s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou. Odpoledne s ministrem a starosty nejvíce povodněmi postižených obcí si v obci Višňová – Víska prohlédli provizorní most a poté celou obec.

Jednání se zúčastnil za LK také Vít Příkaský, náměstek hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, a  Jaroslav Podzimek, člen Rady LK pro resort zemědělství a životního prostředí

V úvodu jednání hejtman seznámil ministra s postupem likvidace škod po loňských srpnových povodních. v Libereckém kraji. Připomněl výši škod 8, 2 miliardy Kč a upozornil i na některé problémy v chování zemědělců při pěstování plodin na svazčitých pozemcích.

„Nešlo takové povodni zabránit, ale určitě šlo předem škody eliminovat, kdyby pěstitelé sázeli kukuřici či jiné plodiny na vhodných místech,“ řekl mimo jiné hejtman.

Ministr jeho slova potvrdil a upozornil, že od 1. 7. začíná platit nové opatření, které zpřísňuje pravidla pěstovaní zemědělských plodin, a jejich nedodržení může zemědělce hodně finančně bolet. „O škodách na majetku měst, obcí i soukromníků způsobených nezodpovědným hospodařením mohou rozhodnout soudy a viník je bude muset zaplatit,“ upozornil ministr.

V obci Višňová všichni účastníci viděli provizorní most, který ale způsobuje občanům velké trable velkým hlukem při průjezdu vozidla. Starostka obce Vladimíra Erbanová informovala, že na odstranění se pracuje, i když to pro KSS LL nebude zrovna levná záležitost.

„Chystáme také stavbu protipovodňových valů. Předpokládáme, že by se mohlo začít na podzim stavět,“ řekla starostka s tím, že žádost o finanční prostředky již odeslala na ministerstvo zemědělství.

Ivan Fuksa na závěr návštěvy starostům prozradil dobrou zprávu, že peníze, řádově miliarda korun, na protipovodňová opatření budou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky