Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK pochválil maturanty SUPŠ v Turnově

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 05. 2012 15:53
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) dnes navštívil studenty Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborná školy (SUPŠ a VOŠ v Turnově, kteří skládali praktickou část profilové maturitní zkoušky.

Hosta přivítala ředitelka školy jana Rulcová a předseda zkušební komise Jan Hásek ze železnobrodské uměleckoprůmyslové školy sklářské a všichni pak byli přítomni praktickým maturitám oboru plošné a plastické rytí kovů a umělecké kovářství. Hejtman pochválil Jiřího Hanuše, Soňu Koskovou a Matěje Frohlicha, kteří právě ohajovali svá díla.

„Je dobré, že absolventi školy nacházejí uplatnění nejen doma, ale i v cizině, například podle paní ředitelky třeba ve Španělsku nebo Rakousku,“ řekl mimo jiné Stanislav Eichler.

Podle ředitelky, která pozvala hejtmana na víkendové Dny otevřených dveří,  bylo letos připuštěno k maturitě všech 44 studentů 4. ročníku.

 

OTEVŘENÝCH DVEŘÍ SUPŠ A VOŠ TURNOV

Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Skálova 373, srdečně zve

na prohlídku školy

v sobotu 26. 5. — od 9 do 17 hodin

v neděli 27. 5. — od 9 do 16 hodin

Vstup zdarma.

Sobota – prohlídka školy s průvodcem + doprovodný program:

· Každou celou hodinu – módní přehlídka šperků ve vstupní hale školy

· Výstava japonských mečů + přednášky

v 11.00: „Japonský meč – buši no kikocu“

ve 14.00: „Cuba a tósógu – záštita a kování japonského meče“

· Výstava maturitních prací 2012 a nově instalované práce žáků

· Výstava externích autorů v oboru UZ, RK, ZL, BR, UO – současná tvorba

· Výstava absolventů SUPŠ a VOŠ – výběr

· Výstava vedoucích výtvarných oborů SUPŠ a VOŠ Turnov

· Výstava modelů vítězných plastik k poctě mecenáše Turnova p. Horáčka

V sobotu během staročeských trhů budou probíhat v areálu parku u školy mobilní

dílny oboru UMĚLECKÉ ZÁMEČNICTVÍ A KOVÁŘSTVÍ.

Na přístupové cestě ke schodům z parku ke škole bude probíhat živé malování

(kreslení) našich žáků.

Neděle – prohlídka školy:

· Výstava japonských mečů

· Výstava maturitních prací 2012 a nově instalované práce žáků

· Výstava externích autorů v oboru UZ, RK, ZL, BR, UO – současná tvorba

· Výstava absolventů SUPŠ a VOŠ – výběr

· Výstava vedoucích výtvarných oborů SUPŠ a VOŠ Turnov

· Výstava modelů vítězných plastik k poctě mecenáše Turnova p. Horáčka

Historie školy

Odborná škola pro úpravu drahokamů byla slavnostně otevřena 8. listopadu 1884 ředitelem Josefem Malinou – sochařem a cizelérem, absolventem vídeňské uměleckoprůmyslové školy. Ve školním roce 1885–86 byl k oboru broušení drahých kamenů otevřen druhý obor – zasazování drahokamů (zlatnictví), který úzce navazoval na činnost brusičské dílny. K významnému doplnění odborné výuky došlo v roce 1887–88, kdy byl otevřen samostatně obor rytí do drahokamů (glyptika). Odborným učitelem tohoto oboru byl jmenován Karel Zapp, přední osobnost tohoto uměleckého řemesla v Čechách.

Výtvarný charakter školy osmdesátých a devadesátých let určovala dobová atmosféra historizmu – především novorenesance. O poměrně rychlé osvojení secesních výtvarných forem na přelomu 19. a 20. století se zasloužil nově ředitel a skvělý organizátor Josef Mašek (1899–1921). Za jeho působení dosáhla škola snad největšího uznání a to i v mezinárodním měřítku. Po roce 1918 byla škola včleněna do celostátní sítě odborných škol pod názvem Státní odborná škola šperkařská v Turnově a pod vedením ředitele Antonína Karče (1922–1939) pozvolna navázala kontinuitu s předchozím úspěšném obdobím.

Výtvarný názor v období mezi dvěma světovými válkami je zpočátku poznamenán doznívající secesí. Postupně je formován ozvuky kubismu, funkcionalismu a především geometrizmem Art deco. Významnými pedagogy byli vedle sochaře a cizeléra Antonína Karče výtvarník Josef Varcl, zlatník František Valeš a glyptik Karel Tuček. Během II. světové války se ve školním roce 1940–41 zasloužil ředitel Zdenek Juna (1939–1945) o otevření dalšího oboru – rytí kovů.

V poválečném období dochází v rámci jednotného školského sytému k reorganizaci výuky a od roku 1946 je čtyřleté studium ukončováno maturitní zkouškou. Vedením ústavu byl pověřen prof. Josef Bezemek (1945–1962), ze kterého je v roce 1954 přičleněno, ke stávajícím oborům, studijní zaměření – umělecké kovářství a zámečnictví. Nejmladším oborem na SUPŠ je umělecké odlévání (1994). Po odchodu ředitele Josefa Bezemka jsou řízením školy postupně pověřeni: prof. Jiří Prudič (1962–1970), prof. Miroslav Beran (1970–1990), prof. Zdeněk Rybka (1990), prof. Václav Žatečka (1990–2001), Mgr. Jiří Mašek (2001–2009) a od roku 2009 Ing. Jana Rulcová.

Výtvarná produkce školy tohoto období je poznamenána společenskými proměnami a v podstatě sleduje vývoj, který u nás prodělávala umělecká řemesla a v širších souvislostech i celá naše výtvarná kultura. Přes ideově zaměřené realizace padesátých let a ozvuky bruselské výstavy EXPO 58 v šedesátých letech, se tvarosloví posledních let utváří v kontextu soudobého mezinárodního výtvarného snažení. K významným pedagogům tohoto období patřili výtvarníci Vladimír Linka, Josef Bezemek a Alena Zetová, Miloš Šejna, zlatníci Jiří Belda a Jiří Chval.

V roce 2001 byl na škole otevřen vyšší typ studia (VOŠ tříleté studium – titul DiS.) – Restaurování a konzervování obecných kovů  a od roku 2004, ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou, čtyřletý bakalářský studijní program (titul Bc.) Konzervování – restaurování uměleckořemeslných děl z kovů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky