Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman LK projel Liberecký kraj v jednom dni křížem krážem

06. 12. 2012

 

Jablonec n. N. a nejvýchodnější, nejjižnější, nejzápadnější a nejsevernější obec kraje navštívil 4. prosince hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Postupně se setkal na jablonecké radnici s primátorem Petrem Beitlem, starostou Čisté u Horek Ladislavem Jiřičkou, starostkou Bradlecké Lhoty Drahuší Hercíkovou, starostou Žandova Zbyňkem Polákem a starostou Černous Vladimírem Kellerem.

Účelem této spíše symbolické jízdy bylo získat prvotní informace o životě v navštívených hraničních oblastech kraje, podiskutovat o problémech, podnětech a návrzích starostů a potvrdit, že nová Rada LK bude mít na paměti, že i na hranicích našeho kraje žijí naši lidé,“ řekl hejtman.

PRVNÍ OFICIÁLNÍ

První oficiální cesta nového hejtmana vedla do Jablonce nad Nisou. Tam ho v obřadní síni přijal primátor statutárního města Petr Beitl společně s členy městské rady, starostů okolních obcí a dalších hostů. „Návštěva pana hejtmana v Jablonci mě velmi potěšila, vnímám to jako pozitivní signál, že se o problémech kraje bude hovořit. Komunikace je velmi důležitá, a dnešní setkání je znamením, že se můžeme cítit jako partneři kraje “ řekl Beitl. Primátor byl rovněž spokojen s hejtmanovou podporou dokončení rychlostní silnice mezi Libercem a Jabloncem.

V průběhu neformálního hovoru nad kávou a cukrovím se hovořilo o Jizerské magistrále, adventu, zimní údržbě i financování kraje a možnostech úspor. „Musíme začít u sebe, v kanceláři hejtmana jsme škrtli 30% výdajů,“ prozradil nový hejtman.

Martin Půta informoval přítomné starosty, že chystá setkání s představiteli obcí celého kraje, na kterých bude informovat o možném způsobu využití grantových fondů. Starosty zajímalo, zda nové vedení kraje počítá se škrty v dopravě. „Rozhodli jsme se tarif IDOL nezvýšit, ale úspory jsou nutné, náklady na dopravu v kraji se rovnají čtvrtině rozpočtu a to je hodně,“ informoval Půta a doplnil, že se hovořilo také o financování hospice.

Hovor se stočil také na rozpočtové určení daní, které je zvláště pro malé obce podstatné a neméně důležitou sociální problematiku. Té se bude na kraji věnovat dosavadní náměstek jabloneckého primátora a nový radní Petr Tulpa.

Jako dárek si Martin Půta z Jablonce odvážel symbolickou Jabloneckou grešli pro štěstí a knihu o jablonecké radnici. „Za knihu obzvlášť moc děkuji, máte krásnou radnici a držím palce, aby se vám podařilo získat peníze na její obnovu,“ loučil se hejtman.

NEJVÝCHODNĚJŠÍ

Obdobně vřelé přijetí se uskutečnilo i v Čisté u Horek, kde na obecním úřadu jednal hejtman se starostou Ladislavem Jiřičkou, Františkem Sedlákem, starostou obce Horek u Staré Paky, Jiřím Hanouskem, starostou Bukoviny u Čisté, Jiřím Ulvrem, starostou Studence, Antonínem Lízrem, starostou Levínské Olešnice a členy zastupitelstva hostící obce.

„Stejně jako v Jablonci jsem mimo jiné upozornil starosty, že počet grantových fondů, kterých je nyní 23, určitě snížíme, a pak je někdy začátkem roku po dohodě v radě a v zastupitelstvu naplníme,“ uvedl hejtmana s tím, že v Čisté se zejména hovořilo o dopravní obsluze „v příhraničních“ obcích a o neutěšeném stavu komunikací.

„Nechceme, aby se tyto obce cítily jako na chvostu kraje. Problémy například s jízdními řády autobusů jezdících v okolí Jilemnice určitě budeme ve spolupráci s radním pro dopravu Vladimírem Mastníkem řešit. Dostaneme se k tomu zřejmě na počátku roku při projednávání Programového prohlášení Rady Libereckého kraje,“ doplnil.

Starosta Horek u St. Paky nadnesl možnost převzetí některých méně vytížených komunikací do vlastnictví obcí, diskutovaly se zničené silnice z Horek do Studence, rušení stavebních úřadů, pošt a dalších institucí v menších městech.

„Budu iniciovat na Asociaci krajů ČR společný postup proti těmto „reformám“, které Ministerstvo vnitra připravuje proti venkovu,“ reagoval hejtman.

NEJJIŽNĚJŠÍ

Až dojemná byla návštěva Bradlecké Lhoty, nejjižnější obce kraje. Ve skromné budově obecního úřadu, v níž sídlí i místní knihovna, starostka Drahuše Hercíková společně se svým místostarostou  Bronislavem Tomešem nejprve za přítomnosti starosty Lomnice n. P. Vladimíra Mastníka předali Martinu Půtovi pamětní medaili obce, a pak si společně prohlédli onu útulnou knihovnu. Jsou zde pyšní na svého rodáka, učitele Josefa J. Fučíka, jehož obraz tu místnosti vévodí.

Všichni se pak přesunuli na pracovní oběd do restaurace Můstky v Lomnici n. P, kde se připojili ještě Milan Klikar, starosta obce Stružinec,. Marie Kynčlová, starostka Nové Vsi nad Popelkou, Josef Šimek, místostarosta Lomnice, a Josef Matura, tajemník Městského úřadu Lomnice nad Popelkou.

„I tady jsme hovořili o reformě veřejné správy, která jakoby chtěla odříznout obce od úřadů, Nechybělo téma silnice nebo podpora dobrovolných hasičů. Předpokládáme, že právě požární fond posílíme, aby obce mohly například lépe rekonstruovat své hasičské zbrojnice,“ poznamenal hejtman.

NEJZÁPADNĚJŠÍ

Trochu „strašidelná“ byla návštěva Žandova, kde již starosta Zbyněk Polák a místostarosta Michal Beň chystali na nově opravené radnici Mikulášské setkání.

„Jako součást Mikroregionu Peklo jsme pro děti připravili „stezku odvahy“ do podzemí radnice, kde nechybí ani kotlík na zlobivé duše nebo pořádný pavouk,“ řekl starosta při prohlídce sklepení.

Při diskusi, které se zúčastnili i novináři regionálního deníku, se hovořilo například o spolupráci s Lesy ČR při opravě cest, údržbě koryt potoků a podobně. Hosté si také prohlédli nově upravené kanceláře, společenský sálek a knihovnu. Na závěr se Martin Půta, který, ač v časové tísni, stihl i ochutnat koláč místní výroby, zapsal do Pamětní knihy obce.

NEJSEVERNĚJŠÍ

Černousy, původně Černohousy, leží na periferii Frýdlantského výběžku. I tady starosta obce Vladimír Keller, starosta Habartic František Kryšpín,starostka Višňové Vladimíra Erbanová, starosta Pertoltic Viktor Podmanický a místní zastupitelé srdečně hejtmana přivítali pod českou a obecní vlajkou a upozorňovali na problémy s dopravou. Například kopec Albrechťák v zimě blokují zapadlé kamiony a stává se, že celá oblast je odříznuta od světa.

„Starostové mě také upozornili na provizorní most ve Vísce, za který bude kraj muset brzy platit velký nájem,“ prozradil hejtman a zdůraznil, že starostové působili velmi vstřícně a skromně.

„Bradlecká Lhota má aspoň blízko Jičín, tady jsou skutečně odkázáni sami na sebe,“ podotkl.

Cesta do Jablonce a čtyřech "nej" obcích Libereckého kraje začala v 7.30 hodin a končila těsně před 18 hodinou.

„Nelituji. Byla to pro mne velice poučná a zajímavá cesta, na které jsem, pokal mnoho příjemných lidí, kteří umějí a chtějí pracovat pro své obce. Pomůžeme jim, jak bude v našich silách,“ uzavřel.

Starostové se s hejtmanem a členy Rady LK sejdou v sídle Libereckého kraje 11. prosince v 10 hodin, kterým nová vláda hodlá odstartovat nový způsob komunikace se samosprávami.  

Hejtman poté 12. prosince navštíví ve 13 hodin primátorku Martinu Rosenbergovou na liberecké radnici.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588