Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler se zúčastnil Plenárního zasedání Výboru regionů EU v Bruselu

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 02. 2012 17:17

Sdílet článek

 

Hejtman Libereckého kraje a předseda české delegace Výboru regionů EU Stanislav Eichler (ČSSD) se ve dnech 15. a 16. února zúčastnil plenárního zasedání Výboru regionů EU v Bruselu.  Na plenárním zasedání se mimo jiné jednalo o regionálním dopadu nové smlouvy a úlohu regionů a měst v plánu EU pro růst a zaměstnanost.

„Předseda Evropské komise pan José Manuel Barroso projednal s členy Výboru regionální dopad nové smlouvy o fiskální kázni a úlohu regionálních a místních orgánů při provádění nových opatření pro růst a zaměstnanosti,“ uvedl  hejtman

Účast předsedy EK byla podle něj vhodnou příležitostí k podepsání obnovené dohody o spolupráci s EK, jež posiluje politickou úlohu VR poté, co vstoupila v platnost Lisabonská smlouva.

Po diskuzi s předsedou Barrosem započala v průběhu prvního dne plenárního zasedání diskuze o vznikajících finančních problémech EU, a to přijetím stanoviska o zavedení daně z finančních transakcí vypracovaného Ralfem Christoffersem (DE/SES), ministrem pro hospodářské a evropské záležitosti spolkové země Braniborsko.

 „Plenární zasedání Výboru regionů EU zavedení daně z finančních transakcí doporučilo,“ potvrdil hejtman.

„Výbor regionů vybídl urychlit zahájení platnosti směrnice EU o společném systému daně z finančních transakcí (FTT) a k posílení dalších  nástrojů spolupráce, zahrnující minimálně země eurozóny,“ dodal.

Reforma společné rybářské politiky, přeshraniční regionální partnerství, víceúrovňová správa a ocenění Evropský podnikatelsky zaměřený region 2013 patřila mezi další klíčové otázky programu jednání.

Evropská komisařka pro rybolov a námořní záležitosti Maria Damanaki přednesla ke členům VR proslov, v němž popsala návrhy Komise na zásadní reformu společné rybářské politiky EU. Postoj VR k této otázce, který představil Mieczyslaw Struk (PL/ELS), se dotýkal celé řady témat, od účinného dlouhodobého řízení rybích populací a regulace výmětů, až po úlohu místních a regionálních orgánů v rámci ochranných opatření a provádění politiky.

Toho samého dne byly projednány prostředky, jak objasnit, zjednodušit a zlepšit zřizování a zavádění „evropských seskupení pro územní spolupráci“ (také známých jako ESÚS) na základě stanoviska, které vypracoval pan Michel Delebarre (FR/SES).. 

Druhý den plenárního zasedání Nicolai Wammen, dánský ministr pro evropské záležitosti, představil priority dánského předsednictví s ohledem na regiony a města.

Výbor regionů  přivítal návrhy Evropské komise na zjednodušení legislativy a nároků na založení a provoz Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS), jež je novým  nástrojem EU pro územní spolupráci. Vydal také řadu doporučení, jejichž cílem je, aby pravidla byla flexibilnější a ESÚS se stal preferovaným nástrojem pro územní spolupráci evropské politiky,“ řekl hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky