Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler udělil Pocty hejtmana pro rok 2011

Šírová Květa

  • 28. 10. 2011 08:56

Sdílet článek

Hejtman LK Stanislav Eichler udělil Poctu hejtmana šesti významným osobnostem, které se zasloužily o dobré jméno Libereckého kraje doma i ve světě. Oceněnými jsou: PhDr. Jan Šolc, RNDr. Miloslav Nevrlý, Vladimír Komárek – in memoriam, Václav Helšus, MUDr. Václav Cihlář a Miloslav Dvorský.

„Poctu hejtmana Libereckého kraje jsme letos udělovali již pošesté. Pocta se uděluje osobnostem, které svou prací a mnohdy celoživotním dílem přispěly k věhlasu našeho kraje. Jsou to všechno mimořádně silné osobnosti ze všech oblastí lidské činnosti, které, nejen podle mého názoru, vytvářejí ty stálé a pravé hodnoty, jež jsou důležité pro náš lepší život, a přispívají tak k dobrému jménu i slávě našeho severočeského regionu. Tímto slavnostním aktem bych oceněným za jejich práci, skutky, tvorbu a dílo, na které jsou a budou občané Libereckého kraje právem hrdi, vyjádřil hluboký obdiv a velký dík,“  řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Slavnostní večer se uskutečnil v Severočeském muzeu v Liberci. Oceněné osobnosti si vedle Čestného uznání odnesli také Dukát hejtmana LK. V doprovodném programu vystoupil dětský pěvecký sbor Iuventus, Gaude! a folklórní soubor Nautica. Večerem provázel moderátor Jan Havlíček.

Nositelé Pocty hejtmana Libereckého kraje pro rok 2011:

RNDr. MILOSLAV NEVRLÝ

*1933, Praha

 zoolog, publicista, spisovatel, cestovatel, turista a skaut

Vystudoval přírodovědeckou fakultu University Karlovy (obor zoologie). Ještě před promocí získal místo zoologa v Severočeském muzeu v Liberci. Tam pracoval až do odchodu do důchodu, po většinu doby jako vedoucí přírodovědeckého oddělení.

Svůj zájem věnoval zejména Jizerským horám. Profesně se zabýval nejen studiem tamní zvířeny netopýrů, ale i obecnou historií tohoto pohoří, o kterém napsal řadu větších i menších prací. Nejznámější je Kniha o Jizerských horách, za kterou obdržel v roce 1976 výroční nakladatelskou cenu. Dlouhé roky vykonával dobrovolnou funkci libereckého okresního konservátora státní ochrany přírody a krajského konservátora pro zoologii. Jako terénní pracovník se stal autorem i mnoha turistických publikací a map. Podílel se na koncepci a tvorbě Turistického průvodce Jizerskými horami. Skautem se stal po válce. Po roce 1968 pomáhal vést v Liberci 12. skautský oddíl. Je znám pod přezdívkou Náčelník.

 

PhDr. JAN ŠOLC

*1938, Praha

filosof a dlouholetý pedagog

Působil mimo jiné jako poslanec Federálního shromáždění, delegát u Parlamentu NATO, předseda Akademického senátu TUL, prezidentský poradce či předseda Etického fóra ČR. Přednášel pro Institut Ministerstva vnitra ČR, Úřad vlády, Český úřad zeměměřický a katastrální, Phare aj. Témata: veřejná správa, etiketa, etika, politologie. V současné době je v důchodu. Externě přednáší etiku a rétoriku na Technické univerzitě v Liberci.

 

VLADIMÍR KOMÁREK – in memoriam

*1928, Hořensko u Semil, +2002, Jilemnice

český malíř, grafik, ilustrátor a pedagog

Patřil k předním osobnostem českého výtvarného umění 20. století. Jeho obrazy, grafiky a ilustrace si svou podmanivostí získaly nejen pozornost, ale i srdce mnoha lidí. Milovaným krajem Vladimíra Komárka bylo Semilsko, kde se narodil a kde prožil i podstatnou část svého života. Studia začal na umělecké sklářské škole v Železném Brodě a v roce 1946 byl přijat na Akademii výtvarných umění. Po dvou letech však přestoupil Vysokou školu umělecko-průmyslovou, kde v roce 1954 absolvoval u prof. Karla Štipla. Byl členem významného Sdružení českých umělců a grafiků Hollar. Svoji první samostatnou výstavu uspořádal v roce 1958 v České Lípě. Za výtvarný doprovod veršů Vladimíra Holana Strom kůru shazuje, získal v roce 1981 prestižní ocenění Nejkrásnější kniha roku. S příznivým ohlasem se však setkaly i jeho ilustrace básnické sbírky Jaroslava Seiferta, balady Karla Hynka Máchy i další. Svojí malířskou tvorbou Vladimír Komárek oživil slavnou tradici české imaginace. Komárkovým vyjadřovacím prostředkem byly především velmi jemné barvy a neostré kontury, což vnáší do jeho obrazů jedinečnou atmosféru.

 

VÁCLAV HELŠUS

* 1947, Louny

český herec a dramatik

1973 – 1979 působil ve Studiu Y, kde uplatňoval principy improvizovaného a autorského herectví. Od roku 1979 člen Divadla F. X. Šaldy v Liberci (1987 – 89 angažmá v Národním divadle v Praze).  Autor monologů a divadelních scénářů. V sedmdesátých letech patřil k jedničkám liberecké Ypsilonky v inscenacích Michelangelo Buonarroti, Ubu králem, Kovář Stelzig. Za svou kariéru ztvárnil role v mnoha filmech, televizních filmech a seriálech například filmy Holka na zabití, Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Kanárek, Indián a sestřička či seriál Život na zámku. V nejbližší době se objeví ve snímku Josefova cesta režiséra Ivo Trajkova.

 

MUDr. VÁCLAV CIHLÁŘ

*1932

lékař

Stál u zrodu dětské chirurgie  v liberecké nemocnici. Při srpnových událostech v roce 1968 se velmi aktivně zúčastňoval pomoci a ošetřování raněných občanů. Pro své následné lidské a profesní postoje byl postižen nepřízní tehdejšího vedení. Po roce 1989 byl krátkodobě ředitelem Nemocnice v Liberci a dále působil jako krajský revizní lékař VZP.

 

MILOSLAV DVORSKÝ

*1936

dělník, švec, cihlář

Pan Miloslav Dvorský žije v Českém Dubu od roku 1958, v kterém přišel za bydlením a prací do místní cihelny, kde až do roku 1995. Stal brankářem místního fotbalového klubu a několik let tak pomáhal získávat vavříny našemu městu na sportovním poli. Ke sportu měl vždy velmi blízko a rád předával zkušenosti těm nejmenším. V letech 1960 – 1966 působil jako náčelník místního Sokola a vedl také dětský volejbalový oddíl. Všichni pana Miloslava Dvorského známe především jako člověka, který velkou část svého života zasvětil našim nejmenším. Byl u zrodu místní organizace Junák a po ukončení jeho činnosti se ještě dalších 16 let věnoval dětem a mládeži. Za svůj život vedl nebo se podílel na organizování 40 táborů pro děti. Za svou práci s dětmi obdržel také dvě významná státní ocenění.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky