Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman navštívil nový Obří sud na Javorníku

Šírová Květa

  • 22. 10. 2011 09:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler přijal pozvání představitelů Všesportovního areálu OBŘÍ SUD JAVORNÍK s.r.o. Václava Němečka a Milana Saiberta a navštívil nově otevřený Obří sud na Javorníku. Prohlédl si interiér Obřího sudu včetně dvoupatrového apartmá a vnitřních teras.

„Všesportovní areál na Javorníku i stavba Obřího sudu byla financována prostřednictvím evropských peněz z programu ROP. Sportovní areál jsem v zimě několikrát navštívil a se službami i lyžováním jsem byl spokojený. Nyní se podařilo znovu vystavět také vyhlášenou turistickou atrakci Obří sud, který v roce 1924 vyhořel. Věřím, že nyní se Obří sud opět stane vyhledávaným místem návštěvníků Libereckého kraje,“ řekl hejtman Stanislav Eichler.  

Historie Obřího sudu:

V roce 1898 se ve Vídni konala Jubilejní výstava k oslavě 50 let vlády Františka Josefa I. Na výstavě byl i sud obřích rozměrů. Ten zde sloužil jako vinárna. Návštěvníkem výstavy i této vinárny byl Wilhelm Huebel, hostinský z Dlouhých Mostů u Liberce. Nápad s vinárnou v sudu se mu zalíbil natolik, že přesvědčil několik svých přátel a po skončení výstavy sud za 600 zlatých zakoupili, rozebrali a na čtyřech vagónech převezli po železnici z Vídně do Liberce. Na počátku následujícího roku bylo započato s výstavbou restaurace, jejíž součástí se stal i obří sud.
Ke slavnostnímu otevření Obřího sudu došlo dne 18. června 1899.

Rozhledna

Později byla k objektu přistavěna i dřevěná, částečně krytá rozhledna o výšce 18 m. Otevřena byla 25. května 1924. Během druhé světové války však rozhledna značně utrpěla a na přelomu 40. a 50. let 20. století proto musela být stržena.

Požár

Dne 20. září 1974 však došlo k požáru, při němž celý objekt včetně Obřího sudu shořel. Ačkoliv se později několikrát uvažovalo o obnově jak komplexu, tak rozhledny, zatím k němu nedošlo. Do současnosti se dochovaly pouze zarostlé zbytky pilířů a základů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky