Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman ocenil zasloužilé členy Federace dětských domovů

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6323|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan dnes u příležitosti odborného semináře Federace dětských domovů v Centru Babylon v Liberci odměnil za dlouholetou práci dva zasloužilé členy FDD  Marii Čápovou  z Liberce a Alfonze Schmalstiega z Německa.

 „Marii Čápové z Liberce jsem ocenil za její dlouholetou obětavou práci ve prospěch dětí i za její odbornou pomoc, kterou řadu let ochotně poskytovala výchovným zařízením v  České i Slovenské

republice. Další oceněnou osobností je Alfonz Schmalstieg z Německa, který je zároveň čestným členem Federace dětských domovů České republiky. Se svými českými a slovenskými kolegy již mnoho let spolupracuje a dělí se s nimi o své odborné zkušenosti. Po sametové revoluci vytvořil jakýsi pomyslný most mezi východem a západem a seznamoval vás s moderními i metodami práce,“ uvedl hejtman.

Celostátní jarní seminář byl zaměřen na témata týkající se  selhání výchovné péče v rodině.

Vstoupili zde například Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě, Hana Nová, soudkyně a spoluautorka Zákona o rodině na téma Rodičovská zodpovědnost ve vztahu k ústavní výchově či Nikolaj Palatajkov ze stejnojmenného občanského sdružení. Hovořilo se také o podmínkách výběru pěstounských rodin. Seminář končí v pátek vystoupením Pavla Jánského, ředitele DDÚ v Hradci Králové.

„Práce Federace Dětských domovů, která je součástí mezinárodní organizace sdružující již šedesát let pracovníky z oblasti výchovy mimo rodinu, si velice vážím.

Ještě více si však cením ty, kteří tuto organizaci reprezentují. Jsou to oni, kdo pečují o děti, které z nejrůznějších důvodů nemohou vyrůstat ve své rodině se svými rodiči. Díky pracovníkům v Dětských domovech tato zařízení nepředstavují pouze ústavní střechu nad hlavou, ale i rodinu, která jim v rámci svých možností nahrazuje velkou část toho, co každé dítě potřebuje nejvíce. Zázemí, kde je má také někdo rád a kde někomu záleží na tom, jak prožijí své dětství a jak se uplatní v životě až dospějí,“ řekl Petr Skokan.

 „A  právě to, jak připravit chovance dětských domovů na samostatný život a jak je pro samostatný život nejlépe vybavit, považuji za ten největší a nejtěžší úkol. Je to stejně těžký úkol, jakým je  to, aby dětí, vyrůstající v ústavní péči, bylo co nejméně. Tohle by však nemělo být pouze posláním vás - odborníků v roli sociálních pracovníků, psychologů, vychovatelů, pedagogů, ale celé společnosti.

Nesmíme zavírat oči před hlavními příčinami, proč vlastní rodiče selhali. Ale naopak musíme hledat cestu, jak nemocnou rodinu uzdravit. Jak ještě více podpořit adopci, anebo jak pomoci pěstounům, kteří dětem nabídli svou náruč,“ doplnil. 

Seminář končí v pátek vystoupením Pavla Jánského, ředitele DDÚ v Hradci Králové.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky