Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Petr Skokan a náměstek hejtmana pro zemědělství Radim Zika navštívili úspěšné farmy

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6362|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dvě nejúspěšnější soukromé farmy v Liberčeckém kraji navštívili dnes hejtman Petr Skokan a náměstek hejtmana pro zemědělství Radim Zika. Rodinná farma Filoun Josefa Šourka v Plavech, která se zabývá ekologickým chovem mléčného skotu – 25 krav, a výrobou mléčných bioproduktů, je podle loňského žebříčku  Asociace soukromého zemědělství ČR nejlepší farmou v České republice. Farma Josef Jón v Příchovicích u Kořenova  na Jablonecku se podle Svazu chovatelů českého strakatého skotu v celorepublikovém žebříčku umístila na druhém místě.

“Oba farmáře jsme již ocenili za jejich reprezentaci v sídle Libereckého kraje v  lednu letošního roku, ale spolu s hejtmanem jsme chtěli vidět chov i výrobu biovýrobků na vlastní oči,” uvedl Radim Zika.

Na farmě Filoun si oba hosté v přítomnosti starostky Plavů Věry Mužíčkové prohlédli chov skotu,výrobu mléčných výrobků i provoz malé pily.

„Ochutnali jsme místní mléko i tvaroh, obojí byly skvělé,“  s úsměvem komentoval ochutnávku Petr Skokan. „K tomu se jim daří provozovat penzion s nabídkou agroturistiky,  nekuřáckou restaurací a na  pile zpracovávat dřevo z vlastního lesa i polomy sousedům, takže o práci ani v nepříznivém počasí nemají nouzi,“ doplnil.

Farma Josef Jón podle náměstka hejtmana  patří již mnoho let k předním chovatelům skotu v Libereckém kraji.

“Tato farma je nejvýše položenou farmou v Libereckém kraji a podle tvrzení odborníků  hospodářství tohoto typu nemá konkurenci možná i ve střední Evropě. Leží totiž ve výšce kolem 850 metrů nad mořem vlastně již v podhůří Krkonoš,“ upozornil Radim Zika Na tomto výsledku má zřejmě největší zásluhu zootechnička  Irena Vodseďálková,” dodal..

Farma chová cca 90 kusů krav plemene Montbeliarde, užitkovost na jednu dojnici je v současné době 9 163 litrů za rok, což je u kombinovaného plemene vynikající užitkovost.

Oba představitelé kraje si na závěr návštěvy prohlédli vloni dokončený moderní kravín – spíše halu,  který splňuje veškeré evropské požadavky na moderní chov dobytka. „Jde o malý chov, a tak se devadesátce krav věnujeme takřka individuálně. Všechny holky mají dokonce svá jména,“ prozradila Irena Vodseďálková.

Prohlídky farmy v Příchovicích  se zúčastnil i starosta Kořenova  Luboš Marek a ředitel Mlékárny Příšovice Jiří Tůma.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky