Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Petr Skokan: Kdo by neměl platit regulační poplatky?

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6371|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Jednou stávkovali  praktici, podruhé pediatři, potřetí specialisté. Nemocnice se dohadovaly s dodavateli,  pojišťovny s lékaři. Vzpomínáte? Není to tak dávno, kdy se zdravotníci bouřili proti systému a vzácná shoda panovala v tom, že zdravotnictví v ČR má finanční potíže. Pokud se nic nezmění, bude z něj brzy velmi vážně nemocný pacient…..

 Je nezbytné připomenout i to, že neutěšená situace se táhla dost dlouho. Obdivuji proto současnou vládu, že projevila dost politické odvahy a v rámci reformy veřejných financí se pustila do „zdravotnických“ změn.  Největší novinkou je zatím lednové zavedení poplatků. V první řadě mají zabránit nadužívání lékařské péče a zajistit trochu větší příjem nemocnicím, ordinacím i lékárnám. Ačkoliv rozumím tomu, že se ministr zdravotnictví brání, aby do systému výběru byly zavedeny jakékoliv výjimky, protože s každou takovou výjimkou se vracíme k výchozímu stavu, jsem přece jen pro dvě.

Podle mne by měli být od nemocničních poplatků osvobozeni ti, co do života vstupují  a ti, co z něj odešli.  Jinými slovy jsem pro, aby poplatky za pobyt  v nemocnici nemuseli hradit novorozenci, které nepovažuji v tom pravém slova smyslu za pacienty. Dále by od platby měli být podle mého názoru osvobozeni také zemřelí. U obou jmenovaných kategorií jakákoliv regulace pozbývá smyslu a poplatky za pobyt by za ně měly ze zákona na svých bedrech unést zdravotní pojišťovny, které se zatím ke svým klientům jako k zákazníkům zrovna moc přívětivě nechovají. I to se musí změnit. Změnit se však kromě našeho přístupu k vlastnímu zdraví musí i přístup k penězům, které se v našem státě vyberou na zdravotním pojištění. Ani těch není zrovna málo, ale na pokrytí všech výdobytků moderní medicíny zřejmě stačit opravdu nemohou.

Jako hejtman pak prosazuji, aby prostředky vybrané na poplatcích v nemocnicích zřizovaných Libereckým krajem byly využity na nákup lepšího technického vybavení a na zvýšení mezd zdravotních sester, aby nám neodcházely za prací mimo region, například do Německa.

 

Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky