Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman položil věnec k pomníku rumburských hrdinů

Mgr. Matoušová Barbora

  • 30. 05. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6508|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Ve čtvrtek 29.května uctil hejtman Libereckého kraje Petr Skokan na Lesním hřbitově v Novém Boru památku padlých hrdinů Rumburské vzpoury. U příležitosti 90.výročí povstání se pietního aktu také zúčastnili Stanislava Silná a Jindřich Mareš, starostka a místostarosta Nového Boru, Jaroslav Sykáček, starosta Rumburku, Ladislav Smejkal, ředitel Vlastivědného muzea v České Lípě, a skupina legionářů.

 

„Květnová vzpoura českých vojáků je jednou z nejvýznamnějších událostí v Čechách na cestě k 28.říjnu 1918. I přestože se jednalo o pokus neúspěšný, který skončil popravou svých iniciátorů, nesnižuje to jeho význam, dobré úmysly a odvahu vzbouřených vojáků. Bohužel dnes má málo lidí skutečné povědomí o této události, o tom, co pro nás – Čechy – vlastně znamená,“ vysvětlil Petr Skokan s tím, že výročí je proto nutné nejen nezapomínat, ale i připomínat.

 

„Věřím, že naše dnešní setkání nám všem připomene události před 90 lety v severních Čechách a třeba nás i v této uspěchané době donutí k zamyšlení, připomene nám slova jako hrdost, vlast a odvaha. Pro představitele vzpoury znamenala tato slova hodně. Někteří pro ně i zemřeli. Jejich oběti bychom si tedy měli vážit,“ doplnil hejtman.

 

Památku padlých vojáků uctil svými slovy také Ladislav Smejkal:  „Pro mě jsou to hrdinové. Postavili se na stranu lidskosti, a to i za cenu, že budou stát proti svým druhům, ostatním vojákům.“

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky