Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman předal trofej nejlepšímu podnikateli roku 2011 Jaroslavu Zemanovi

Šírová Květa

  • 13. 02. 2012 16:45

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler společně se svým náměstkem Vítem Příkaským (oba ČSSD) a Vladislavem Severou, zástupcem společnosti Ernst & Young, předal dnes v sídle Libereckého kraje vítěznou trofej Jaroslavu Zemanovi, majiteli firmy DETOA Albrechtice s.r.o.. Jaroslav Zeman získal v soutěži Ernst & Young titul Podnikatel roku 2011 Libereckého kraje.

„Těší mě, že existují ankety a soutěže, které hodnotí píli a nasazení podnikatelů. Vnímám je nejen jako motivaci samotných živnostníků, ale také jako dobrou propagaci jejich práce. Liberecký kraj je znám svou podporou podnikání, a to zejména v oblasti hledání nových podnikatelských záměrů. V uplynulém období jsme ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou absolvovali několik cest do zahraničí, kde jsme předjednávali vstup českých firem na zahraniční trhy. V mnoha případech se nám podařilo dojednat konkrétní podmínky a již víme, že naše snažení nese své ovoce. Podnikání v dnešní době není pouze o výrobě a exportu, ale také o přiblížení tradiční výroby turistům. Firma DETOA Albrechtice je příkladem, že právě toto přibližování výroby široké veřejnosti je cesta dobrým směrem. Muzeum hraček a komentované prohlídky výroby dřevěných hraček jsou jistě lákadlem jak pro tuzemské, tak pro zahraniční turisty,“ říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

O vítězství Jaroslava Zemana rozhodla nezávislá porota, které předsedal Adam Walach, spolumajitel WALMARK a.s. a držitel titulu Podnikatel roku 2010. „Pro porotu nebylo vůbec lehké vybrat vítěze, pečlivě jsme zkoumali každého z kandidátů. Porota rozhoduje dvoukolově a věřte mi, je to náročná práce, ale zároveň to přináší potěšení a radost, když můžeme číst takové zajímavé podnikatelské příběhy, jaké reprezentuje většina z účastníků soutěže. Podle mě jsou všichni vítězi už jen tím, že se do té soutěže nominovali.“

„Vítězství jsem vůbec neočekával, protože konkurence byla určitě veliká. Za tento úspěch chci poděkovat svým kolegům z firmy za trpělivost a podporu v podnikání. Jsem rád, že se někdo ujal organizováním soutěže, která ukazuje české podnikatele také v pozitivním světle. Ještě jednou děkuji,“ reagoval na své ocenění Jaroslav Zeman.

Jméno držitele titulu Ernst & Young Podnikatel roku 2011 České republiky bude, spolu s vítězi v dalších kategoriích, vyhlášeno 15. února 2012 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má Moravskoslezský kraj, následují Olomoucký kraj a Praha. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční v červnu 2012 v Monte Carlu.

„Prostřednictvím soutěže chceme nejen oceňovat úspěšné podnikatele, ale zejména podporovat rozvoj podnikání v naší republice. Věříme, že vítězství v soutěži zvýší oceněnému podnikateli i jeho firmě renomé a pozitivně se projeví na vztahu se zákazníky i na rozvoji jeho podnikání. A také, že bude inspirací pro ty, kteří mají vlastní vizi, aby sebrali odvahu a začali podnikat. Příběhy oceněných podnikatelů dokazují, že to jde v jakémkoli věku i oboru,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

Soutěž spoluorganizuje deník MF Dnes a iDNES.cz. Partnery soutěže jsou společnosti GfK Czech, Raiffeisenbank a Glisco/Accredio. Soutěž podporují agentura CzechInvest, sdružení TUESDAY Business Network, Czech Venture Capital Association a US Business School Praha. Mediálními partnery jsou týdeník EURO a Český rozhlas Radiožurnál.

 

Profil vítěze:

Jaroslav Zeman, DETOA Albrechtice

Po absolvování umělecké školy v Jablonci nad Nisou nastoupil Jaroslav Zeman jako vlekař do lyžařského střediska Špičák u Tanvaldu. Od roku 1984 byl zaměstnán ve firmě TOFA Albrechtice (dnes DETOA Albrechtice s.r.o.), která byla v té době zaměřena na výrobu pianinových a klavírových mechanik. Pouze okrajově se vyráběly hračky a dřevěné korále. Původní management státního podniku chtěl prodat továrnu německému konkurentovi, který z ní chtěl udělat pouhý výrobní provoz bez vlastního vývoje, odbytu a vedení. To vedlo pana Zemana k podání konkurenčního projektu a ke zvrácení celého tohoto záměru. Továrna v té době byla totálně vyhospodařená, na pokraji bankrotu. Výrobu se však podařila nastartovat a na přelomu 20. a 21. století firma opět prosperovala.

Vedle výroby pianinových mechanik se velmi dobře rozvíjela i tradiční výroba dřevěných hraček. Okolo roku 2005 - 2007 přišlo další těžké období, kdy čínské firmy zcela zlikvidovaly tradiční výrobu pianin a klavírů v Evropě. Řada zákazníků DETOy zbankrotovala. Dnes DETOe zůstal v Evropě jediný stabilní partner PETROF Hradec Králové. Prudký pokles tržeb za pianinové mechaniky firma dohonila zvýšeným prodejem hraček a korálí.

Dnes vedle výrobní činnosti úspěšně fungují také kreativní dílny s kavárnou, muzeem a exkurzemi. V roce 2011 zhlédlo výrobu více jak 16 000 návštěvníků. Budoucnost podnikání J. Zeman vidí kromě továrny, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. V současnosti připravuje projekt na rozšíření stávajícího lyžařského areálu na Špičáku. Měl by vzniknout největší lyžařský areál v České republice s délkou tratí 14 km. Jaroslav Zeman je již druhé volební období starostou Albrechtic, což je pro něho velká pocta – váží si toho, že ho místní lidé již podruhé zvolili do čela obce. Ve volném čase rád sportuje, nejraději na lyžích a na kole. Je velkým patriotem Jizerských hor.

 

Složení poroty soutěže Podnikatel roku 2011

Adam Walach, předseda poroty, WALMARK, Podnikatel roku 2010 

Eduard Kučera, AVAST Software, Podnikatel roku 2009

Vladimír Kovář, Unicorn, Podnikatel roku 2008

Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006 České republiky

Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003 České republiky

Jana Ryšlinková, děkanka, US Business School Praha

Petr Šmída, investor, ENERN

Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora iDNES.cz

Pavel Páral, šéfredaktor EURO

 

O soutěži Podnikatel roku

Soutěž Podnikatel roku (Entrepreneur Of The Year), která vybírá nejúspěšnější průkopníky v oblasti podnikání, byla založena společností Ernst & Young ve Spojených státech amerických v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a v současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V roce 2012 vyhlásí společnost Ernst & Young již dvanáctý ročník této soutěže v České republice. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.podnikatelroku.cz.

 

Informace o Ernst & Young

Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství. Naši odborníci, jichž po celém světě působí 152 tisíc, vyznávají stejné hodnoty a spojuje je maximální důraz na kvalitu poskytovaných služeb. Pomáháme našim zaměstnancům, klientům i širšímu společenství uplatňovat jejich potenciál. V tom je náš hlavní přínos.

Název Ernst & Young zahrnuje všechny společnosti celosvětové organizace, jejíž řídící společností je britská Ernst & Young Global Limited. Každá z členských společností má vlastní právní subjektivitu. Ernst & Young Global Limited neposkytuje své služby přímo klientům. Podrobnější informace najdete na webových stránkách www.ey.com/cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky