Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman přijede na slavnostní otevření zrekonstruovaného Riegrova náměstí v Semilech

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2011 17:58

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler se ve středu 1. června v 19.30 hodin zúčastní slavnostního otevření nově zrekonstruovaného Riegrova náměstí v Semilech.

Projekt „Semily – Revitalizace centra města“ je integrovaným projektem zahrnujícím dva stavební projekty, které jsou územně a realizačně propojeny: „Semily – Stavební úpravy městského kina Jitřenka“ a „Rekonstrukce Riegrova náměstí v Semilech – II. etapa“.

Realizace projektu byla podpořena dotací z ROP NUTS II Severovýchod, oblast podpory 2.2 – Rozvoj měst. Celková výše dotace je 69,94 % z celkových způsobilých nákladů stavby. Stavba byla zahájena v srpnu 2009 a dokončena v květnu 2011.

„Celkové předpokládané náklady projektu jsou podle rozpočtu 92 744 376 Kč, z toho výše přiznané dotace činí 63 300 000 Kč a vlastní zdroje 29 444 376,- Kč. Je ale potěšitelné, že skutečné celkové náklady budou nižší, neboť obě stavby byly vysoutěženy za menší ceny než byly předběžné ceny dle původního rozpočtu,“ chválí hejtman a zároveň místopředseda Rady ROP NUTS II Severovýchod.

Jitřenka

Původní městské kino z roku 1920 bylo v roce 1960 uzavřeno a na jeho místě bylo vybudováno zcela nové moderní kino, jehož provoz byl zahájen 3. února 1963. V objektu kina se kromě kinosálu nacházel víceúčelový sál. Kino bylo v provozu bez přestávek až do 30. prosince 2003, kdy bylo odehráno poslední představení, a poté bylo z důvodu nevyhovujícího technického a hygienického stavu uzavřeno.

Rozhodnutím vedení města byly v roce 2007 zahájeny práce na zpracování projektové dokumentace stavebních úprav budovy kina. Ve spolupráci s občany bylo navrženo celodenní využití odpovídající významu budovy v centru města. Do zrekonstruovaného objektu Jitřenky přibyly k modernímu kinosálu s 3D technologií pro 117 diváků nově i kavárna a městská knihovna. Jitřenka byla slavnostně otevřena již v říjnu 2010.

Riegrovo náměstí

Riegrovo náměstí je centrálním semilským náměstím, které je pojmenováno po semilském rodákovi, politikovi Dr. Fr. Lad. Riegrovi. Toto přirozené centrum města je lemováno obchody, podnikatelskými a kulturními prostorami včetně objektu městského kina Jitřenka. V roce 2007 byla dokončena I. etapa úprav náměstí, jejíž součástí byla výstavba malé okružní křižovatky a komplexní úprava tzv. zelené části náměstí.

Na základě zpracovaných variantních studií a projednání s veřejností byl zpracován konečný návrh II. etapy úprav náměstí. Mimo rekonstrukci ploch pro parkování vznikl nový shromažďovací prostor doplněný o tzv. španělské schody s možností posezení. Doplňujícím prvkem pro letní období je vodotrysk zapuštěný do úrovně pochozí plochy. Vybudována byla i zídka podél komunikace, která je vyplněna kamenem z lokalit Geoparku Českého ráje jako symbol geologické rozmanitosti regionu. Rekonstrukce náměstí byla dokončena v květnu 2011.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky