Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se zúčastní ukončení investice zkvalitňující pitnou vodu v Jilemnici

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2011 17:35

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler se v pondělí 30. května ve 12 hodin v Jilemnici – Hrabačově zúčastní slavnostního ukončení investiční akce „Zajištění kvality pitné vody pro město Jilemnice“.

Ukončená stavba „Zajištění kvality pitné vody pro město Jilemnice“ spočívala v rekonstrukci a intenzifikaci úpravny vody Hrabačov, Jilemnice. Tato úpravna je hlavním zdrojem pitné vody pro město Jilemnice, pochází však z roku 1975, kdy byla realizována jako provizorní.

Původní technologie úpravny byla navržena na úpravu surové vody se stabilní kvalitou a nebyla schopna čelit skokovým změnám v kvalitě surové vody z důvodu dešťů nebo jarního tání ani zvýšenému mikrobiologickému znečištění ze splaškových vod z rekreačních objektů zaústěných přímo do vodního toku nad odběrným místem bez jejich čištění nebo s čištěním pouze nedokonalým (Benecko, Horní Mísečky). Tyto jevy se negativně promítaly do kvality dodávané vody.

Z důvodu nevhodné konstrukce budovy byla technologie silně zasažena korozí a prostor úpravny nebylo prakticky možné ekonomicky vytápět, což urychlovalo negativní vliv vlhkosti a nízkých teplot. Strojní vybavení bylo na konci životnosti, samotná stavba úpravny byla ze stavebně technického pohledu ve špatném stavu a vyžadovala kompletní rekonstrukci.

Prakticky neexistovalo kalové hospodářství a trvalo stálé riziko ohrožení kvality povrchové vody odpadními vodami z technologie úpravny.

Prvořadým úkolem této akce bylo tedy zajistit bezpečné a spolehlivé pokrytí potřeby vody pro město.

 

 

Popis realizované stavby

Intenzifikace a zkapacitnění s dostavbou akumulace spočívala zejména v kompletní výměně technologie.

Na nátoku jsou osazeny dva sítové filtry pro zachycení hrubých nečistot, tato část filtrace odstraní znečištění surové vody mechanickým balastem způsobené zejména při přívalových deštích. Po nadávkování chemických prostředků natéká surová voda do dvou tlakových reakčních nádob o celkovém objemu 50m3, kde dochází k vyvločkování nečistot. Po té probíhá samotný proces čištění na 5 nových tlakových filtrech s multilůžkovým ložem (2 filtrační jednotky po dvou filtrech a jeden záložní). Z důvodu mikrobiologické nestability vodního zdroje pro zajištění dostatečné desinfekce protéká upravená voda za filtry dvojicí nízkotlakých ÚV lamp s automatickým stíráním (desinfekce ÚV zářením).

Pro hygienické zabezpečení vody bylo původní dávkování chlornanu sodného nahrazeno plynným chlórem ze samostatného chlorového hospodářství, dále se do vody dávkuje koagulát pro snadnější vysrážení nečistot a alkalizační činidlo na úpravu pH.

Z akumulace je upravená voda čerpána do vodojemu Kozinec.

Fitry je třeba z důvodu zanášení prát, to probíhá denně. Prací vody jsou od každého filtru odváděny do dekantačních nádrží, kde dojde k usazení nečistot z praní. Usazený kal se gravitačně odpouští do stávající akumulace upravené vody. Zbytek prací vody se odčerpává zpět do procesu úpravy vody. Prací voda z nádrže na odsazený kal se odčerpá do kanalizační sítě.

V průběhu celého procesu úpravy vody se automaticky monitoruje několik ukazatelů - volný a celkový chlór, pH a ÚV absorbance. Celý proces je řízen automaticky počítačem, který následně přenáší vybrané hodnoty na dispečink provozovatele.

 

S výměnou technologie souvisí i přístavba stávajícího objektu o prostor pro umístění nového technologického zařízení a nové akumulace 2x250m3 z monolitického železobetonu. Objekt stavebně navazuje na stávající úpravu, střecha je prodloužena a nastavena se zachováním stávající sedlové s totožnou střešní krytinou. Celá přístavba je zateplena, akumulace jsou obloženy profilovaným plechem.

Kompletně byl zrekonstruován i původní objekt – zateplení, výměna oken, dveří a vrat, podlah, obkladů a zařizovacích předmětů (nové WC a sprchový kout), maleb, apod. Pro přístup do nových prostor byla na budově provedena nová rampa.

Původní septik s přepadem do Jizerky byl zrušen a nahrazen čerpací stanicí odpadních vod, která splaškové vody z hygienického zázemí čerpá do veřejné kanalizace.

Součástí intenzifikace je nová vnitřní elektroinstalace, provedení trubních propojů (výtlak splaškových a odsazených kalových vod, dešťová kanalizace), zpevněných ploch, oplocení a sadových úprav ve stávajícím areálu.

Zrekonstruován také byl přivaděč surové vody napojený na přivaděč pro firmu Cutisin z potrubí PE DN200 o délce 75m.

 

Hlavním požadavkem na dodavatele bylo provádění stavby při plném provozu úpravny s minimalizací odstávek po nezbytně nutnou dobu.

 

Původní kapacita 15 l/s byla zdvojnásobena na 30 l/s, což plně pokrývá veškeré potřeby města Jilemnice na dodávku pitné vody.

 

Generálním dodavatelem stavby byla firma STRABAG a.s., pozemní a inženýrské stavitelství Praha. Firma uspěla ve veřejné obchodní soutěži, kde podalo nabídku 17 uchazečů.

 

Projekční příprava stavby probíhala v letech 2007 až 2008. Na začátku roku 2008 byla akce na základě žádosti VHS Turnov zařazena do Seznamu akcí MZe. Dotace byla z důvodu předchozího nedostatku finančních prostředků přidělena meziresortní komisí na základě doporučení Libereckého kraje až v březnu 2010. Mezi tím se uskutečnila veřejná obchodní soutěž na dodavatele a v lednu 2010 byla s vybraným dodavatelem podepsána smlouva o dílo. Samotné stavební práce byly zahájeny v březnu 2010.

Nejprve byla budována zejména stavební část, po dobu výstavby byla stále v chodu původní zařízení, která upravovala vodu pro Jilemnici. Hlavní objem stavebních prací byl dokončen v listopadu 2010 a začala montáž provozních souborů. Důležitým okamžikem byl únor 2011, kdy došlo ke zprovoznění části nové technologie v provizorním režimu a úplnému zastavení a vyřazení té původní. Na přelomu dubna a května byla montáž dokončena a jednotlivá zařízení byla uváděna do chodu. Začalo odstraňování drobných vad a nedodělků.

 

 

Nyní běží do 30.6. předávací řízení a dále do 30.10.2011 zkušební provoz.

 

Celková cena stavby činila 28.272.577,61Kč, uznatelné náklady pak 26.350.316,53Kč (obě ceny jsou bez DPH). Projekt byl financován z dotace Ministerstva Zemědělství ČR, Programu 129 180 Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II a Libereckým krajem ve formě:

- 45% systémová dotace MZe                                                                       11,858mil. Kč

- 10% dotace LK                                                                                                       2,635mil. Kč

- 35% zvýhodněný úvěr                        9,223mil. Kč (dotování úroků z úvěru ČMZRB ve výši 1,762mil. Kč)

- 20% vlastní zdrojů                              4,557mil. Kč

z uznatelných nákladů.

 

 

Údaje o investorovi:

Vodohospodářské sdružení Turnov je dobrovolný svazek obcí založený na základě zákona o obcích a je vlastníkem vodovodních a kanalizačních sítí v členských obcích. VHS Turnov bylo založeno v roce 1995 městem Turnov a obcemi Ohrazenice, Rakousy a Přepeře. Postupem času do svazku vstupovaly další obce a v současné době má sdružení 22 členů: Turnov, Ohrazenice, Přepeře, Rakousy, Olešnice, Kacanovy, Troskovice, Vyskeř, Malá Skála, Semily, Rokytnice nad Jizerou, Lomnice nad Popelkou, Jilemnice, Líšný, Loučky, Benecko, Chuchelna, Benešov u Semil, Rovensko pod Troskymi, Tatobity, Ktová, Žlábek. Hlavní náplní sdružení je správa vodohospodářské infrastruktury (udržování a rozvoj vodohospodářského majetku v členských obcích a dohled nad jeho řádným provozováním) a investování získaných prostředků do rozvoje vodohospodářské infrastruktury členských obcí (výstavba vodovodů, kanalizací, čistíren odpadních vod a dalších vodních děl). Statutárními zástupci VHS Turnov jsou předseda Rady sdružení Ing. Milan Hejduk a ředitelka VHS Turnov paní Marcela Červová. Nejvyšším řídícím orgánem svazku je Rada sdružení VHS Turnov, která má v současné době 28 členů. Členové Rady sdružení jsou tvořeni zpravidla starosty členských obcí, pověřenými členy zastupitelstva obce, nebo občany s trvalým bydlištěm v dané obci – jsou voleni radou nebo zastupitelstvem členské obce. Obce mají v Radě sdružení po jednom zastupiteli, města mají zastoupení silnější (dva až tři).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky