Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmana Petra Skokana starostové znovu zvolili předsedou Euroregionu Nisa

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 09. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5560|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Starostové měst a obcí české části Euroregionu Nisa. ve středu 5.9.2007, rozhodli, že hejtman Libereckého kraje Petr Skokan bude předsedou Euroregionu minimálně do roku 2009. Volba předsedy Euroregionu se koná vždy po komunálních volbách a poté znovu po 2 letech. Do čela Euroregionu byl opětovně zvolen Petr Skokan již potřetí. Poprvé byl předsedou Euroregionu Nisa zvolen před 6 lety, ovšem tehdy ještě jako starosta města Česká Lípa. Místopředsedy ERN byli zvoleni Petr Tulpa, starosta Jablonce nad Nisou, Jaromír Pekař, místostarosta Turnova, Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou, Jan Stejskal, místostarosta České Lípy a Josef Poláček, starosta Varnsdorfu.

Nově zvolené předsednictvo Euroregionu a další starostové se zároveň zabývali činností Euroregionu Nisa na dalších 7 let, kdy se očekává hned několik programů Evropské unie na podporu přeshraniční spolupráce.

 „Na česko – saskou a česko – polskou hranici je pro dalších 7 let určeno přibližně 5 miliard Kč. Pro území české části Euroregionu Nisa připravujeme projekty zhruba za 1 miliardu Kč“ řekl po zasedání znovuzvolený předseda Petr Skokan.

Kancelář Euroregionu Nisa se v současnosti již zabývá přípravou projektů jak pro přeshraniční programy, tak i pro další programy financované z prostředků EU.

„V současnosti chceme pomoci městům a obcím zajistit prostředky na nákup požární techniky, připravujeme také projekt pro nákup 10 sanitek pro Zdravotnickou záchrannou službu LK“ uvedl dále Petr Skokan.

Přibližně 100 miliónů Kč bude v letech 2007-13 Euroregion Nisa rozdělovat na menší projekty přeshraniční spolupráce mezi českou, německou a polskou částí.

„Od roku 2008 mohou města, obce i neziskový sektor opět žádat u Euroregionu Nisa o dotace na přeshraniční projekty z oblasti kultury, cestovního ruchu, rozvoje lidských zdrojů i péče o životní prostředí. Tentokrát budeme dávat peníze i na drobné investiční akce do 500 tisíc Kč“ doplnil Petr Skokan.

Euroregion Nisa je sdružením měst, obcí a dalších subjektů. Roční rozpočet je cca 9 mil.Kč. Největší část příjmů Euroregionu Nisa pochází ze fondů Evropské unie, asi 1,3 mil. Kč je z členských příspěvků měst a obcí. Každá obec či město přispívají ročním příspěvkem 3 Kč krát počet obyvatel. Nejvíce přispívá město Liberec, a to cca 300 tisíci Kč, nejmenší obce platí minimální příspěvek 500 Kč ročně.

Liberecký kraj podporuje činnost Euroregionu Nisa částkou 400 tisíc Kč ročně.

 

Euroregion Nisa chce z evropských fondů získat miliardu korun

Liberec 6. září (ČTK) - Zhruba miliardu korun chce v příštích sedmi letech získat Euroregion Nisa z dotací, které jsou určeny pro velké přeshraniční projekty na česko-saské a česko-polské hranici. Celkem by v letech 2007 až 2013 mělo být na tyto přeshraniční akce k dispozici pět miliard korun. Dalších 100 milionů chce organizace rozdělit na menší projekty z oblasti kultury, cestovního ruchu či rozvoje lidských zdrojů. ČTK to dnes řekl předseda euroregionu a liberecký hejtman Petr Skokan.

Kancelář euroregionu už pracuje na přípravě projektů. "V současnosti chceme pomoci městům a obcím zajistit prostředky na nákup požární techniky, připravujeme také projekt pro nákup deseti sanitek pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje," vyjmenoval Skokan. Z oblasti malých projektů bude podle něho možné podpořit i drobné investiční akce do půl milionu korun, což v minulých letech nebylo možné.

Euroregion Neisse-Nisa-Nysa je sdružením měst, obcí a dalších subjektů. Vznikl jako první euroregion ve střední a východní Evropě v prosinci 1991. Předlohou pro jeho založení se staly německo-nizozemské euroregiony, které fungovaly v Evropě od roku 1950, řekl ČTK tajemník euroregionu Jaroslav Zámečník. Euroregion Nisa leží v oblasti, kde se stýkají hranice Německa, Polska a České republiky. Na ploše přes 13.000 kilometrů čtverečních žije asi 1,6 milionu lidí. Největším městem je Liberec.

Už v minulosti patřil Euroregion Nisa v Česku k nejúspěšnějším žadatelům o dotace z evropských fondů. Za 15 let své existence získal především z programů Phare CBC a později Interreg IIIA více než 1,6 miliardy korun na projekty v oblasti Libereckého kraje a Šluknovského výběžku. Téměř polovina získaných peněz směřovala do oblasti životního prostředí, další peníze šly do dopravy, hospodářského rozvoje a turistiky.

Například příhraniční Hrádek nad Nisou díky euroregionu získal dotace na modernizaci silniční sítě a vybudování obchvatu, který houstnoucí dopravu odvedl mimo centrum města. Za peníze z EU tam byla vybudována čistírna odpadních vod a navazující kanalizační sítě, zrekultivovala se skládka komunálního odpadu. Přibyly nové cyklostezky a otevřely se hranice do sousedních států - Německa a Polska.

Díky aktivitě Euroregionu Nisa, který se podílel na přípravě přeshraničních projektů, se ale podle Zámečníka podařilo získat dotaci z Evropských fondů například na rozšíření silnice R/35 z Liberce k Bílému Kostelu nebo na nově budovanou rychlostní silnici, která v budoucnu propojí Liberec s nedalekým Jabloncem nad Nisou. EU přispěla na čistírny odpadních vod nejen v Hrádku, ale také v Chrastavě, Hejnicích, Višňové a dalších městech a také na plynofikaci řady obcí, které by si podobně nákladnou investici bez příspěvku unie nemohly vůbec dovolit.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky