Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani podepsali Deklaraci o spolupráci na vzniku ESÚS

Šírová Květa

  • 08. 07. 2011 13:32

Sdílet článek

Hejtmani Libereckého, Karlovarského a Ústeckého kraje a podepsali včera v Becherově vile v Karlových Varech deklaraci o budoucí spolupráci mezi kraji při vytváření Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS). Uskupení by mělo regionům usnadnit přeshraniční, mezinárodní a meziregionální spolupráci, proto byly vytvořeny tři pracovní skupiny, které se tímto úkolem budou zabývat. Sdružení by navíc mohlo do regionu přinést další evropské dotace.

Partnery krajů v přeshraničním uskupení by mělo být Sasko na německé straně a Dolní Slezsko v Polsku.  

„Některé problémy máme společné. Liberecký a Ústecký kraj  například důsledky nedávných povodní, Ústecký a Karlovarský kraj zase důsledky těžby uhlí nebo vysokou nezaměstnanost,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Podle libereckého hejtmana Stanislava Eichlera by měl ESÚS tvořený třemi českými kraji a dvěma regiony v Německu a Polsku na 11 milionů obyvatel. "Takže by byl skutečným partnerem pro Evropskou unii. Na rozdíl od současných regionálních operačních programů v případě ESÚS jsou seskupení žadateli o dotace, ale ne příjemci. Administrativu spojenou s výběrovými řízeními dělá přímo Brusel," vysvětlil Stanislav Eichler s tím, že nové regionální uskupení by mohlo vzniknout do jednoho roku od sepsání deklarace.

Kraje si od společného postupu a vytvoření seskupení slibují hlavně to, že budou mít po konci plánovacího období v roce 2013 možnost dosáhnout na další dotace. „Na rozdíl od dnešních přeshraničních programů, jako je Cíl3 v  česko-německých příhraničních oblastech, se ale dotací mohou dočkat i obce a města, které neleží bezprostředně u hranic,“ uzavřela hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky