Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani se ohlédli za uplynulým volebním obdobím

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 09. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6988|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Primátor hl. města Prahy Pavel Bém přivítal dnes ve své rezidenci hejtmany českých a moravských krajů. V prosinci roku 2004 se na stejném místě uskutečnilo první zasedání Rady Asociace krajů ČR v druhém volebním období, nyní se její členové společně sešli, aby na tomtéž místě uplynulé čtyři roky zhodnotili.

 "V krátké době se Asociace krajů stala důležitou součástí struktury veřejné správy, efektivní platformou pro diskusi regionů a nástrojem pro prosazování jejich oprávněných zájmů. Asociace má za sebou nesporné úspěchy a jsem rád, že jsme si je dnes mohli připomenout na místě, kde vznikla. Především má ale před sebou spoustu práce. Důležitost regionů se zvyšuje, jsme přesvědčeni, že současně musí růst jejich váha v řízení státu a to se podle nás stále dostatečně neděje. Vyrovnat misky vah mezi odpovědností krajů a jejich kompetencemi a zdroji je náš úkol i cíl a je i důvodem, proč Asociace krajů musí a bude ve své práci pokračovat,“ řekl primátor hl.m. Prahy Pavel Bém  

Kraje za osm let existence prošly velkým vývojem. Byly jim svěřeny důležité oblasti, do své působnosti získaly mnoho organizací, dostaly na starosti školství, zdravotnictví, silnice II a III tříd. Velké změny byly doprovázeny i velkými majetkovými převody. „Jsem rád, že kraje tak velké změny dokázaly zvládnout bez dramatických problémů,“ říká Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje, který jako předseda Asociace krajů ČR stál v čele hejtmanů po celých osm let, a dodává: „v souvislosti s převody kompetencí na kraje jsme otevřeli debatu, najednou se o problémech mluvilo konkrétně, to beru jako jeden z největších přínosů.“ Podle Tošenovského bylo právě uplynulé druhé volební období bohaté na konkrétní řešení společných problémů krajů.

Hejtmani na závěrečné tiskové konferenci hovořili o tématech, jimiž se v uplynulých čtyřech letech zabývali. Ve výčtu zmínili návrh zákona o veřejných neziskových lůžkových zdravotnických zařízeních, problematiku čerpání peněz z evropských fondů na vodohospodářské projekty, otázku mýtného v České republice i problematiku rozpočtového určení daní. Jako jeden ze svých největších úspěchů uplynulého volebního období považují hejtmani schválení regionálních operačních programů. Čerpání z nich dnes aktivně probíhá a je výsledkem dobré práce lidí na krajích.

Evžen Tošenovský v hodnocení práce krajů neopomněl zmínit také význam jejich společné organizace Asociaci krajů ČR, jejímiž členy všechny kraje spolu s hl. městem Prahou jsou. „Asociace krajů není mediálně tolik známou organizací, ale její význam je veliký. Kraje se díky ní naučily vzájemně komunikovat a spolupracovat. Vážím si toho, že s krajskými kolegy jsme vždy dokázali konflikty řešit rozumně a debatou, schválení regionálních operačních programů je toho důkazem,“ dodal Tošenovský.

Asociace krajů ČR u příležitosti závěrečné tiskové konference také vydala sborník nazvaný Asociace krajů ČR v médiích 2004-2008, který obsahuje výbor mediálních výstupů za uplynulé volební období.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky