Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani v Karlových Varech jednali s Topolánkem a Gandalovičem

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 10. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:5680|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dnešního zasedání  Rady Asociace krajů ČR se v Karlových Varech zúčastnil předseda vlády Mirek Topolánek a ministr zemědělství Petr Gandalovič. S hejtmany a primátorem Prahy premiér probíral celé spektrum změn legislativního i organizačního charakteru, které se týkají vztahu státu a krajů. Společně diskutovali o rozpočtovém určení daní obcí i krajů, reorganizaci armády ČR, zdravotnictví, dopravní obslužnosti území a systému sociální správy.

„Tato debata se vede v souvislosti s pokračující reformou veřejné správy, je třeba na této reformě pracovat s ohledem na decentralizaci a přesun kompetencí na regiony,“ řekl vžen Tošenovský, předseda Asociace krajů a hejtman Moravskoslezského kraje.

                                                                                        

Rada AKČR se také za přítomnosti ministra zemědělství Petra Gandaloviče opětovně zabývala budoucností státního podniku Lesy ČR.

„Zajímalo nás hlavně, jak by se měly Lesy ČR vyvíjet z hlediska ekonomických aktivit a jak by se měla změnit jejich struktura. S panem ministrem jsme se dohodli, že by se měl zvýšit vliv krajů, a to především formou posílení pravomocí krajských inspektorátů a koordinace s krajskou samosprávou,“ uvedl Josef Pavel, místopředseda AKČR a hejtman Karlovarského kraje. O specifikaci organizačních změn v Lesích ČR, které budou nastaveny od 1. ledna 2008, se bude dále diskutovat.

 

Na programu jednání Rady AKČR byla také problematika vodohospodářských projektů. „Informoval jsem hejtmany o pokračujícím jednání s představiteli Ministerstva životního prostředí, kteří mají v Bruselu vyjednat podmínky přijatelnosti pro čerpání prostředků z evropských fondů na vodohospodářské projekty,“ oznámil Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje, a upřesnil, že jde o více než 630 obcí včetně hlavního města Prahy, na něž se vztahují přísné podmínky týkající se čištění odpadních vod s tím, že nerealistický termín roku 2010 pro splnění těchto podmínek je dědictvím minulých vlád.

Termín dokončení vodohospodářských staveb v České republice, které mají do roku 2010 zajistit plnění norem Evropské unie na čistotu vod, je tak ohrožen.

„Ještě nejsou dokončeny stovky staveb a přitom není jasné, jak budou financovány. Náklady na ně jsou odhadovány zhruba na 95 miliard korun. Česká republika má přitom od EU už nyní výjimkou,“ vysvětlill po jednání Rady Asociace krajů České republiky hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

Na rekonstrukce nebo stavbu nových čistíren odpadních vod potřebují města a obce kolem 75 miliard korun. Dalších asi 20 miliard si vyžádají akce, které souvisejí s kanalizacemi. Podle Petra Skokana je zřejmé, že tyto náklady nemohou pokrýt jenom příjmy z vodného a stočného.

"Příjmy mohou pokrýt tak třetinu nákladů. Zbytek musí být dotace. Ať už od státu nebo z Evropské unie. Termín do roku 2010 se ovšem krátí a o způsobech hrazení prací na vodohospodářských akcích není jasno," uvedl liberecký hejtman.

Za nezbytnou podmínku, jak stihnout alespoň co největší počet staveb, považují hejtmani projektovou připravenost.

"Situace je spíše taková, že většina měst a obcí má projekty připravené. Teď čekají, jak a kde budou žádat o peníze. Potřebovaly by začít stavět, ale nemohou. Jakmile se investiční akce rozjedou, nelze do nich už z pohledu dotací vstupovat. Jako reálný termín pro dokončení všech staveb považujeme spíše roky 2015 až 2020," dodal Petr Skokan.

Hejtmani a primátor Prahy jednali rovněž o otázce předsednictví České republiky v Radě EU, která se dotýká i krajů. V souvislosti s předsednictvím se budou některé aktivity odehrávat i v jednotlivých krajích, o jejich konkrétní podobě nyní probíhají jednání.

V příštím týdnu se v Bruselu uskuteční nejen zasedání Výboru regionů, ale také slavnostní otevření společné české adresy – Českého domu, která poskytne většině krajů větší prostor a zázemí. Zastoupení Libereckého kraje však zatím nadále společně s krajem Středočeským a Jihočeským zůstává zatím na původní bruselské adrese Av. d´Auderghem 84.

                                             

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky