Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Historický most v Poniklé zůstane stát

07. 07. 2021

Kamenný obloukový most z roku 1856 vedoucí přes řeku Jizeru v Poniklé zůstane zachován. Na dnešním mimořádném jednání o tom rozhodla Rada Libereckého kraje.

„O odložení rekonstrukce historického mostu přes Jizeru v Poniklé jsme se rozhodli po zralé úvaze a intenzivních debatách s odborníky. Původně naplánovaná stavba nového mostu, která by znamenala zánik toho stávajícího, se ruší. Podnikneme všechny potřebné kroky k tomu, aby se most podařilo zachránit v jeho původní podobě. V této souvislosti budeme iniciovat jeho prohlášení za technickou památku. V budoucnu hodláme také při rekonstrukcích historických silničních staveb ve spolupráci s Krajskou správou silnic Libereckého kraje konzultovat chystané projekty i s památkáři,“ uvedl hejtman Martin Půta.  

Od původního projektu na zbourání starého mostu a vybudování nového bude upuštěno. Kraj nyní hledá cesty, jak se s firmou Raeder & Falge s.r.o, jež měla rekonstrukci provést, finančně vyrovnat. „Vše nasvědčuje tomu, že nedaleko od stávajícího mostu vyroste most nový, který bude sloužit pro dopravu. Termín výstavby však zatím nelze odhadnout,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.   

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419