Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlasujte pro Liberecký kraj v soutěži Otevřeno x Zavřeno

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 02. 09. 2015 13:01
  • Magazín

Sdílet článek

Liberecký kraj byl opět nominován do soutěže Otevřeno x Zavřeno, která hodnotí otevřenost veřejně činných osob, úřadů a institucí. Cenu veřejnosti za otevřenost získal již v roce 2013. Nyní má další nominaci za otevřený přístup v oblastech přístupu k informacím, otevřených dat, svobody projevu či účasti veřejnosti na rozhodování. Liberecký kraj je nominován za sestavu prvků otevřenosti, např. zveřejňované informace o hospodaření, podrobné zápisy z rady včetně hlasování atd. a dostal nálepku Otevřeno. Nyní jej může v hlasování podpořit i široká veřejnost, a to do 8. září 2015.  

HLASOVAT MŮŽETE ZDE: http://oz.otevrenaspolecnost.cz/soutezici

Do soutěže přišlo letos 138 nominací a sítem přísného prověřování jich prošlo 80, z toho 27 dostalo pomyslnou nálepku „Otevřeno“ a 58 nominovaných nálepku„Zavřeno“. Liberecký kraj má Otevřeno a nyní jej hodnotí odborná porota, složená z veřejně známých osobností, které se věnují otevřenosti veřejné správy, kvalitě demokracie a občanské společnosti. Mezi nimi jsou letos například bývalá poslankyně a advokátka Hana Marvanová, novinář Tomáš Němeček, advokát a vysokoškolský učitel, specialista na právo na informace František Korbel, manažer Rekonstrukce státu Jiří Boudal, televizní moderátorka Daniela Drtinová či Lenka Franková z o.s. Oživení a další.

Při hodnocení kategorie OTEVŘENO se hledí např. na aktivní přístup a přátelskost (user friendly) ze strany povinného subjektu (ochota a vstřícnost jednotlivých úředníků, zvláštní informační centra pro občany...), rychlost a kvalitu poskytovaných informací, zveřejňování informací nad rámec zákona o svobodném přístupu k informacím a kreativitu forem takového zveřejňování, odpouštění úhrad za informace, zda úřad poskytuje databáze ve snadno zpracovatelném formátu, k možnosti využívat data k dalším obchodním i neobchodním účelům apod.

Při hodnocení kategorie ZAVŘENO se hledí na např. bizarnost důvodů odmítnutí přístupu k informacím, na recidivu v neposkytování informací, celkový negativní přístup k žadateli o informaci, nedodržování zákonných lhůt pro poskytování informací, zneužívání právních kliček, jakýkoliv (legislativní, institucionální...) útok na zákon o svobodě informací ze strany ministerstev, samosprávy, na kvalitu technického přístupu k datům, zda databáze vytvořené úřady se neposkytují ve zpracovatelném formátu, anebo úřad jinak brání jejich využití apod.

Pořadatelem soutěže je Otevřená společnost, o.p.s. 

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky