Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlasujte v internetové soutěži pro obnovu smržovských varhan

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 07. 2020 13:57
  • Magazín

Sdílet článek

Máme vybráno. Tak se jmenuje celostátní soutěž, která se věnuje podpoře veřejných sbírek určených na pomoc památkám a kulturnímu dědictví České republiky. Až do posledního prázdninového dne lze na internetu hlasovat a určit, mezi které sbírky se rozdělí 100 tisíc korun. Soutěží se ve třech kategoriích; lze udělit také čestné uznání.

Za Liberecký kraj se soutěže účastní sbírka ve prospěch rekonstrukce kostela sv. Archanděla Michaela ve Smržovce. Tato pozdně barokní stavba z let 1767 až 1781 v roce 1967 vyhořela a nyní prochází postupnou obnovou. V loňském roce započala oprava varhan: nejprve se přistoupilo k obnově menšího nástroje umístěného v zábradlí na kůru. Letos následuje restaurování velké varhanní skříně, jehož předpokládané náklady činí 540 tisíc korun.

„Cením si každé občanské iniciativy, která napomáhá obnovám památek. Často není v silách vlastníka nákladnou rekonstrukci zvládnout a právě zájem místních může znamenat velký posun. V oblasti bývalých Sudet, kde má málokdo z nás své kořeny, to bývá složité. O to větší hodnotu taková iniciativa má,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hlasovat a podpořit památku lze prostřednictvím webového odkazu https://www.mamevybrano.cz/soutez-2-kolo. Slavnostní vyhlášení výsledků se bude konat 15. září v pražském dominikánském klášteře.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky