Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrdina západní i východní fronty generál Vilém Sacher má ve Skalici u České Lípy nový památník

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 11. 2014 15:37

Sdílet článek

Dva roky, 1952 a 1953, žil a v JZD ve Skalici u České Lípy pracoval účastník bojů ve Francii, Anglii, v Rusku a na Dukle velitel dělostřelectva samostatné Svobodovy brigády, ale také signatář, jediný generál, který podepsal Chartu 77, Vilém Sacher (1901 – 1987). U příležitosti letošního Dne válečných veteránů mu v obci s necelým 1500 obyvateli v sobotu odhalili pomník.

Slavnostního aktu se mimo jiné zúčastnili syn mnohonásobně vyznamenaného hrdiny 2. světové války Vilém a vnučka Zuzana, generál Stanislav Hnělička, starosta obce Jiří Löffelmann, starosta rodného města Prostějova Miroslav Pišťák, hejtman LK Martin Půta, bývalý šéf rozvědky Andor Šándor, vojenský kaplan Petr Šabaka, příslušníci zahraničních misí, členové vojenských klubů v historických uniformách a další hosté.

Připomínku generálporučíka degradovaného komunistickým režimem na vojína a rehabilitovaného až v roce 1990, připravily místní Klub vojenské historie společně s členy Střeleckého klubu, Spolkem přátel Skalice, litoměřickou diecézí, obcí í a Hostincem u Slunce.

Slavnostně památník odhalili generál Stanislav Hnělička  a hejtman LK Martin Půta, který pak také společně se starostou Jiřím Jiří Löffelmannrm položil k památníku věnec.

Lesklý pomník s vyjmenovanými vyznamenáními generála Sachera, je umístěna na nově upraveném parku nedaleko kostela.

Sobotní událost ve Skalici se odehrála podle jasně daných vojenských pravidel, jejichž správnost zajistila speciální jednotka Posádkového velitelství Armády České republiky z Prahy.

Čestní hosté si odvezli pamětní medaile vyrobené v šenovské sklářské škole.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky