Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hudební festival národnostních menšin v Liberci navštívily stovky lidí

04. 09. 2015

Oslava radosti, den plný slunce a barev, temperamentních rytmů, tance, takový byl tradiční hudební festival národnostních menšin, který se konal koncem v Liberci.  Uspořádalo jej už po čtvrté Občanské sdružení „Liberecké Fórum“ pod vedením svého předsedy Adolfa Marcela Grünzy.  Akci zahájila i Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pověřená řízením resortu sociálních věcí.

„I přes velmi vysoké teploty a příznivé letní počasí, které spíše lákalo ke koupališti, byl zájem veřejnosti i účinkujících o festival obrovský. Na festival přišlo více než tisíc osob, včetně dětí,“ uvedl Adolf Marcel Grünza, předseda neziskové organizace „Liberecké fórum“.

„Jde o největší a jedinečnou akci v oblasti romské integrace, která napomáhá realizovat opatření vedoucí ke snižování sociálního vyloučení a proto je důležité aktivity tohoto typu podporovat i v následujících letech. Část romských dětí má také díky festivalu jedinou příležitost navštívit jiné prostředí, než ve kterém vyrůstají. Ve svých zdařilých vystoupeních představily svoji píli a snahu se vyrovnat svým vrstevníkům,“ podotkla Kadlecová.

V programu vystupovaly taneční, pěvecké a hudební soubory nejen z Libereckého kraje, ale i spřátelené soubory z ostatních krajů. Všichni si na památku i jako poděkování za krásná vystoupení odnášeli z festivalu dárkové balíčky od společnosti Preciosa Jablonec nad Nisou a sladkosti od Ruzanny Grigoryan.

Velkým překvapením bylo vystoupení světoznámého Romského umělce Jimmyho Kwieka, který na festival přijel neplánovaně a projevil zájem se svým repertoárem vystoupit.

V průběhu akce již tradičně mohly děti navštívit dětský koutek a namalovat si obrázek, tentokrát na téma „Bezpečnost silničního provozu“, namalovaly a vybarvily jich více než 300. Tuto aktivitu pomohla zrealizovat paní Lenka Zimmermannová a již zmiňovaná paní Ruzanna Grigoryan. Děti i za svá výtvarná díla obdržely odměny, které věnoval Liberecký kraj a firma Mocca Liberec.

Návštěvníci festivalu mohli taktéž shlédnout fotografickou výstavu, věnovanou obětem Romského holocaustu.

Hudební festival finančně podpořil mimo jiných Liberecký kraj, Ministerstvo kultury ČR, Nadace život umělce, Mocca Liberec, Pekařství Jahůdka Liberec, Preciosa Jablonec nad Nisou, Pivovar Konrád, McDonald Liberec. Mediálním partneři akce byli Romea.cz a Romano hangos.

Marcel Grünza, předseda pořadatelské neziskové organizace „Liberecké fórum“, zkonstatoval, že se hudební festival vydařil a všem vystupujícím a návštěvníkům festivalu velice děkuje za účast a přízeň. Posteskl si však nad neúčastí zástupců Statutárního města Liberec a dalších osob a organizací, které se zabývají romskou integrací.

Zvláštní poděkování patří panu Václavu Strouhalovi – koordinátorovi pro záležitosti národnostních menšin a cizinců při Libereckém kraji nejen za jeho spoluúčast na koordinaci a realizaci tohoto kulturního svátku, ale i podporu všem organizacím v průběhu celého roku, kterou nám s vysokým a srdečným nasazením věnuje.

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215