Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

I letos se bude putovat po stopách Albrechta z Valdštejna

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 04. 2012 12:49
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Poznejte život a osobnost generalisima císařské armády Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna, jehož činy zanechaly nesmazatelné stopy v historii i přítomnosti nejen České země. Při putování po jeho stopách vám pomohou internetové stránky www.albrechtzvaldstejna.cz a řada propagačních materiálů dostupných v informačních centrech. V roce 2012 se můžeme těšit na nové expozice a celou řadu kulturně-historických akcí a programů, které mají připomenout osobnost Albrechta z Valdštejna a obecně rod Valdštejnů.

V areálu Valdštejnské lodžie v Jičíně na zájemce čeká nová expozice. Návštěvníci se díky ní dozví, že architektem složité geometrie Jičína, Valdštejnova rezidenčního města, byl významný matematik, fortifikační inženýr, astronom a astrolog Giovanni Pieroni, jež udržoval dlouhodobé přátelské vztahy s absolutními špičkami tehdejší astronomické vědy Galileo Galileem a Johanesem Kepllerem. Změnou brzy projde také oblíbená vycházková trasa od Valdštejnského zámku na náměstí v Jičíně do barokního areálu Valdštejnské lodžie na okraji města. Promění se totiž v názorný model sluneční soustavy. Na trase dlouhé 2,4 km budou návštěvníci míjet kamenné bloky s bronzovými disky znázorňujícími planety rozmístěné ve stejných vzájemných vztazích jako ve vesmíru.

A protože do Jičína stále častěji přijíždí vévoda Albrecht z Valdštejna, rozhodlo se město Jičín zřídit pro něj zatím provizorní „úřadovnu“ - Valdštejnovu polní kancelář na nádvoří zámku v Jičíně. Na audienci u vévody se můžete těšit během letních prázdnin v červenci a srpnu každý pátek od 16.00 do 18.00 hodin. Nenechte si ujít příležitost osobně se pozdravit, či si popovídat s vévodou.

V průběhu turistické sezóny bude v kapli sv. Anny v zámeckém areálu v Mnichově Hradišti u hrobky Albrechta z Valdštejna veřejnosti představena nová stálá expozice věnovaná Albrechtu z Valdštejna. Výstava ponese název „Po stopách Albrechta z Valdštejna, jeho ostatků a pokračování rodu“. Život Albrechta z Valdštejna bude v sakristii sv. Anny sepsán na panelech a doplněn fotografiemi portrétů, listin a rytin z bohatých sbírek v Čechách a zároveň zde bude popsáno složité putování jeho ostatků z Chebu do Mnichova Hradiště a význam jeho osobnosti pro rod Valdštejnů.

VALDŠTEJNSKÝ KALENDÁŘ 2012

  • 7. 4. 2012 – Valdštejnské velikonoční trhy s kuličkovým turnajem
    Zámecká zahrada v Jičíně od 10:00 hodin. Připraveno je dobové tržiště, dobová kapela, loutkové divadélko pro děti, střelnice pro děti, kuličkový turnaj, soutěž v pojídání Valdštejnova koláče a další. (www.jicin.org)
  • 14. 4. 2012 - Valdštejnské slavnosti vína na Starých Hradech
    Tradiční jarní slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny. Ochutnávka vín, dobový a vinný jarmark, souboje královských mušketýrů, pohádkové vinobraní pro děti, vojenská přehlídka a další zajímavosti. Od 10:00 do 18:00 hodin. (www.starehrady.cz)
  • 12. 5. 2012 – Audience Albrechta z Valdštejna na Frýdlantě
    Prohlídky Hradu a zámku ve Frýdlantě, v rámci kterých se můžete setkat s vévodou, od 10:00 do 17:00 hodin. (www.zamek-frydlant.cz)
  • 18. - 20. 5. 2012 - Valdštejnské slavnosti v Jičíně
    Ve dnech 18.-20.5. 2012 zavítá do Jičína vévoda Albrecht z Valdštejna. Přijďte pozdravit vévodu a jeho celou družinu a společně s nimi se vrátit do 17. století a zažít neopakovatelnou atmosféru té doby. Na počest vévody bude připraven bohatý program. (www.jicin.org)
  • 2. 6. 2012 – Svátek koně v Lomnici nad Popelkou
    Slavnosti za účasti vévody. (www.lomnicenadpopelkou.cz)
  • 3. 6. 2012 – Den s Albrechtem z Valdštejna na hradě Valdštejn
    11:00 hodin - soutěže pro děti o poklad Albrechta z Valdštejna. Od 13:00 do 17:00 prohlídky hradu s vévodou a jeho sekretářem. (www.hrad-valdstejn.cz)
  • 23. 6. 2012 – Audience Albrechta z Valdštejna na Frýdlantě
    Prohlídky Hradu a zámku ve Frýdlantě, v rámci kterých se můžete setkat s vévodou, od 10:00 do 17:00 hodin. (www.zamek-frydlant.cz)
  • 13. 7. - 24. 8. 2012 – Valdštejnova polní kancelář na nádvoří zámku v Jičíně
    Každý pátek, výjimečně ve čtvrtek 5.7.,od 16:00 do 18:00 hodin otevře vévoda svoji polní úřadovnu na nádvoří jičínského zámku. (www.jicin.org)
  • 15. 7. 2012 - Valdštejn a malíři
    Výtvarné dílny spojené s návštěvou Albrechta z Valdštejna, seznámení se s umělci a díly, která ho obklopovala. Zámecký park v Jičíne v 15:00 hodin. (www.jicin.org)
  • 17. 7. 2012 - Setkání s Albrechtem z Valdštejna na hradě Valdštejn
    Prohlídky hradu s vévodou a jeho sekretářem.Od 13:00 do 17:00 hodin.
    (www.hrad-valdstejn.cz)
  • 18. 7. 2012 – Audience Albrechta z Valdštejna na Frýdlantě
    Prohlídky Hradu a zámku ve Frýdlantě, v rámci kterých se můžete setkat s vévodou, od 10:00 do 17:00 hodin (www.zamek-frydlant.cz)
  • 21. - 22. 7. 2012 - Zahradní slavnost k poctě Albrechta z Valdštejna a Františka Josefa s chotí Marií Markétou Černínovou z Valdštejna
    Slavnost v raně barokním styluv zámecké zahradě, hudba, tanec, vystoupení kostýmovaných účinkujících na státním zámku Mnichovo Hradiště. (www.mnichovo-hradiste.cz)
  • 14. 8. 2012 - Setkání s Albrechtem z Valdštejna na hradě Valdštejn
    Prohlídky hradu s vévodou a jeho sekretářem.Od 13:00 do 17:00 hodin. (www.hrad-valdstejn.cz)
  • 15. 8. 2012 - Audience Albrechta z Valdštejna na Frýdlantě
    Prohlídky Hradu a zámku ve Frýdlantě, v rámci kterých se můžete setkat s vévodou, od 10:00 do 17:00 hodin. (www.zamek-frydlant.cz)
  • 19. 8. 2012 - Valdštejn a sochaři
    Výtvarné dílny spojené s návštěvou Albrechta z Valdštejna, seznámení se s umělci a díly, která ho obklopovala. Zámecký park v Jičíně v 15:00 hodin. (www.jicin.org)
  • 1. 9. 2012 – Noc na hradě s Valdštejnem
    Program na Hradu a zámku Frýdlant u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví, od 20:00 do 23:00 hodin. (www.zamek-frydlant.cz)
  • 8. 9. 2012 – Setkání s Albrechtem z Valdštejna a jeho varhaníkem na hradě Valdštejn
    Prohlídky hradu s vévodou a jeho varhaníkem. Od 14:00 do 17:00 hodin. (www.hrad-valdstejn.cz)
  • 6. 10. 2012 - Valdštejnské slavnosti vína na Starých Hradech
    Tradiční jarní slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny. Ochutnávka vín, dobový a vinný jarmark, souboje královských mušketýrů, pohádkové vinobraní pro děti, vojenská přehlídka a další zajímavosti. Od 10:00 do 17:00 hodin. (www.starehrady.cz)
  • 24. 11. 2012 - Valdštejnské adventní trhy v Jičíně
    Adventní jarmark s nabídkou tradičních a regionálních výrobků a účastí vévody. (www.jicin.org)
  • 15. 12. 2012 - Valdštejnské Vánoce
    Vánoční slavnost a jarmark v dobovém duchu s bohatým doprovodným programem na Státním zámku Mnichovo Hradiště. (www.mnichovo-hradiste.cz)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky