Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jablonecké gymnázium ponese nový čestný název Dr. Antona Randy

05. 06. 2014

Rada LK podpořila návrh ředitele  Gymnázia, Jablonec nad Nisou, Dr. Randy 4096/13, příspěvková organizace, který požádal o stanovisko zřizovatele k návrhu udělení čestného názvu školy. Název školy po udělení čestného názvu: by měl znít:  Gymnázium Dr. Antona Randy, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace.

 Podle informací ředitele školy slaví Gymnázium, Jablonec nad Nisou, Dr. Randy v letošním roce 30 let od svého založení. Během své existence bylo stále více spojováno s osobností význačného jabloneckého sběratele umění, lékaře a filantropa Dr. Antona Randy, od jehož narození uplyne v letošním roce 150 let. Ředitel školy se proto rozhodl požádat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o udělení čestného názvu, který by škola měla užívat od 1. září 2014.

Čestný název může Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy udělovat právnickým osobám vykonávajícím činnost školy nebo školského zařízení Čestný název se uděluje na návrh školy, ke kterému je nutno předložit souhlas orgánu zřizovatele, který je oprávněn rozhodnout o změně názvu školy. V návrhu se zpravidla použije jména významné osobnosti, která životním dílem nebo svými činy významně přispěla k zachování nebo rozvoji vzdělanosti národa, k pokroku ve vědě, technice, umění či k rozvoji oblasti, v níž se škola nachází. Mimo stanoviska zřizovatele se předkládá i stanovisko odboru školství krajského úřadu a stanovisko České školní inspekce.

„Pokud ministerstvo čestný název škole udělí, předložíme Radě Libereckého kraje a Zastupitelstvu Libereckého kraje další materiál se změnou názvu a zřizovací listiny školy,“ potvrdila radní pro školství Alena Losová.

 

Dr. Anton Randa (1864 - 1918), lékař, filantrop a sběratel, se narodil 14. 10. 1864 v Domažlicích. S rodiči se přestěhoval do Liberce, kde v letech 1875 až 1883 navštěvoval gymnázium. Poté vystudoval medicínu ve Vídni. V roce 1895 se přestěhoval do Jablonce a otevřel si soukromou lékařskou praxi. Neoženil se, veškerý čas věnoval povolání a ušlechtilým zálibám - sběratelství a fotografování. Zemřel náhle na zástavu srdce 14. 2. 1918 v pouhých čtyřiapadesáti letech.

Díky ideálům, jež uváděl v život, se stal váženou osobností. Jako lékař si získal pověst filantropa, který léčil i nemajetné, jimž často odpouštěl platby, a dokonce jim finančně pomáhal. Byl zanícený sběratel výtvarného umění. Nejcennější část sbírek odkázal uměleckoprůmyslovému muzeu v Liberci. Jednalo se o grafickou sbírku děl německých, holandských, anglických, italských a francouzských autorů 15. až 20. století a topografické ilustrace, především městské veduty, celkem na šest tisíc tisků. Muzeu připadla i Randova sbírka šperků a polodrahokamů. Finanční prostředky, které zanechal, byly na jeho přání užity ve prospěch založení a provozu lidové knihovny a čítárny. Z pozůstalosti přešlo do fondu více než patnáct set knih. Významně se tak zasloužil o vybudování jablonecké městské knihovny.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588