Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablotron vybudoval moderní domov pro seniory a předal jej do užívání provozovateli Anavita

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 09. 2015 14:09

Sdílet článek

Za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a primátora Jablonce nad Nisou Petra Beitla byl 29. září 2015 slavnostně otevřen nový Domov seniorů Anavita v Jablonci nad Nisou. Svůj nový domov nalezne v bezbariérové pětipatrové budově s fascinujícím výhledem na přehradu Mšeno 110 klientů. Více než polovina míst bude vyhrazena pro péči o seniory s Alzheimerovou chorobou nebo ostatními typy demencí. Nejmodernější zařízení tohoto typu v regionu vzniklo rekonstrukcí průmyslového objektu bývalé Jablonecké Bižuterie. Stavbu a její vybavení financovala firma Jablotron výhradně z vlastních zdrojů. Kromě více než stovky lůžek pro klienty, vzniká současně 65 nových pracovních míst. Provoz domova pro seniory svěřil Jablotron renomované společnosti Anavita.

Řadu let podporujeme městskou nemocnici, a díky této spolupráci víme, jak je obtížné postarat se o seniory, kteří již nejsou schopni žít bez trvalé asistence. Proto jsme se rozhodli jít příkladem a ukázat ostatním úspěšným firmám, že je možné prospět svému okolí vybudováním profesionálního centra péče o starší spoluobčany. Myslím, že není fér nechávat řešení této otázky jen na bedrech státu. Můžeme svým přičiněním pomoci, abychom žili v lepším světě,“ vysvětluje své pohnutky ke spuštění nového smysluplného projektu v oblasti péče o seniory spolumajitel holdingu Jablotron Dalibor Dědek. Nový Domov je podle něho technicky i personálně vybavený tak, aby mohl poskytovat komplexní čtyřiadvacetihodinové ošetřovatelské služby s lékařským dohledem a také kvalitní domácí stravování z vlastní kuchyně.

„Příjemně mě překvapilo, že společnost Jablotron a Dalibor Dědek, který stojí za řadou zajímavých a veřejně prospěšných aktivit, zaměřil svou pozornost i na seniory. Určitě bude Domov pro seniory Anavita velká a zdravá konkurence pro podobná zařízení a pro ostatní firmy dobrým příkladem, jak mohou fungovat směrem k veřejnosti. Není podstatné, jestli je domov krajský, městský nebo soukromý. Důležité je, jaké nabízí služby,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Demografický vývoj jasně ukazuje, že populace stárne, a stejně jako pracujeme se statistikami porodnosti a na jejich základě plánujeme potřebné kapacity pro mateřské a následně i základní školy, je potřeba pracovat i se statistikami z opačného věkového spektra. Vážím si toho, že se pan Dalibor Dědek do projektu domu pro seniory pustil právě v Jablonci. Nejedná se o projekt, který by měl z podnikatelského hlediska standardní návratnost, ale má celospolečenský význam a je dobrým příkladem pro mnohé úspěšné podnikatele v České republice,“ uvedl primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl.

„Zájmovým aktivitám bude sloužit velmi příjemná přilehlá zahrada a také areál nedalekého přehradního jezera. V Domově navíc nalezne zaměstnání 65 zaměstnanců, tedy pečovatelů, zdravotníků, sociálních a aktivizačních pracovníků, kuchařek, uklízeček a dalších profesí,“ doplnil Dalibor Dědek. Provoz nově otevřeného Domova seniorů v ulici U Přehrady s překrásným výhledem na přehradu Mšeno svěřil do rukou renomované společnosti Anavita a.s. Ta v tuzemsku provozuje již pět podobných zařízení pod obchodní značkou Anavita a je uznávaná jako špička v oblasti vztahové péče. Už v příštím roce se navíc s téměř 1500 lůžky stane leaderem na sociálním trhu v segmentu péče o seniory s Alzheimerovou chorobou a demencí. „Zatímco státní zařízení našeho typu hospodaří obvykle s rozpočtem cca 27 tisíc korun na klienta a měsíc, my to díky efektivnímu řízení a hlavně díky vysokému nasazení zaměstnanců zvládáme podstatně levněji. Dostupným cenám pro klienty též výrazně napomáhá fakt, že nám Jablotron pronajal objekt za velmi příznivých podmínek, a nemusíme do cen pro klienty promítat pořizovací investice,“ slibuje cenovou dostupnost pro zájemce o takto specializované zařízení ředitel Domovů seniorů Anavita Jiří Dušek. Anavita je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb, který pracuje striktně v souladu se standardy sociální péče Ministerstva práce a sociálních věcí.

„V regionu Liberecka nabídneme úroveň nadstandardní péče pramenící ze zkušeností s provozem dobře zavedené celostátní sítě zařízení tohoto typu. Naše filozofie je přitom založená nejen na 24 hodinové komplexní službě a pravidelném proškolování zaměstnanců v oblasti vztahové péče, ale zejména na důstojném dožití seniorů, příjemné domácké atmosféře, lidském přístupu a bohatém každodenním aktivizačním programu pro klienty,“ vyjmenovává Dušek pilíře, na nichž stojí kvalita péče v síti specializovaných zařízení Anavita v Čechách i na Moravě.

Původním záměrem investora bylo spojit bydlení pro seniory se startovními byty pro mladé manželské páry tak, aby se dědečkové a babičky začlenili co nejvíce do běžného života a byli obklopeni mladou generací a dětmi. Bohužel stávající legislativa a dispozice objektu to neumožňuje. Vedení Domova proto připravuje alternativní program spolupráce se školkami a dalšími organizacemi, které jsou ochotné zapojit se do vytváření osobních vztahů napříč věkovým spektrem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky