Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak je to s připomínkami a stížnostmi na hluk

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 01. 2015 14:58
  • Rozvoj

Sdílet článek

Článek Vadí vám venkovní hluk? Stěžujte si, který vyšel v novinách, měl informovat o zpracování akčních plánů protihlukových opatření a o tom, že veřejnost má možnost vyjádřit se k tomuto dokumentu.

Poněkud zavádějící titulek, zejména jeho druhá část Stěžujte si, však zřejmě zmátla čtenáře, kteří se domnívali, že Krajský úřad LK řeší konkrétní stížnosti občanů na hluk v jejich okolí a vyžadují nyní řešení jejich problémů, bohužel na nepravém místě.

Krajský úřad Libereckého kraje totiž nemá dle zákona kompetence k řešení stížností obyvatel na hluk. Podle druhu zdroje hluku a konkrétních okolností je dána věcná příslušnost úřadu, kterým je buď krajská hygienická stanice, příslušný stavební úřad, případně i možnosti dalších orgánů (např. obec nebo město).

Znovu zdůrazňujeme – že hlavním cílem návrhu Akčního plánu protihlukových opatření pro aglomeraci Liberec a Akčního plánu protihlukových opatření pro hlavní pozemní komunikace, které vlastní kraj, včetně hlavních pozemních komunikací ve vlastnictví obcí ve správním území kraje, je stanovení kritických oblastí, kde dochází k překračování mezních hodnot ukazatelů a návrh takových opatření, která povedou ke snížení zátěže pro co největší počet obyvatel. A to podle údajů ze strategických hlukových map zpracovaných Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Oba návrhy akčních plánů protihlukových opatření jsou zpřístupněny veřejnosti na internetových stránkách Libereckého kraje, pod odkazem: http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz/page1874/rozvojove-dokumenty-strategie-rozvoje-lk-a-program-rozvoje-lk/akcni-plany-protihlukovych-opatreni.

Písemné vyjádření k návrhům akčních plánů protihlukových opatření, nikoli tedy stížnosti, může každý občan zaslat Krajskému úřadu Libereckého kraje do 29. 1. 2015. všechny obdržené připomínky s přehledem jejich vypořádání budou zveřejněny na internetových stránkách Libereckého kraje.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky