Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ještě K 17. listopadu aneb Myšlenky z panelové diskuse v turnovském divadle

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 11. 2014 10:15

Sdílet článek

(Zpráva města Turnova) Připomínka výročí listopadu 1989 se v Turnově nesla především v duchu předání medailí starosty lidem, kteří se o přerod od totality k demokracii v Turnově nějakou měrou zasloužili. V podvečer svátku 17. listopadu se také v městském divadle uskutečnila panelová diskuze s názvem „Čtvrtstoletí demokracie v Čechách“ za účasti osobností, jejichž názory zcela jistě stojí za zaznamenání.

Pozvání přijali: Helena Illnerová, přední česká fyzioložka a biochemička, bývalá předsedkyně Akademie věd ČR a významná osobnost sametové revoluce, básník Adam Borzič, člen skupiny Fantasía a šéfredaktor literárního obtýdeníku Tvar, Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin, Jan Ruml, disident a významný polistopadový politik a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Diskuzi moderovala Lenka Šumová, editorka vysílání Radiožurnálu a také zpravodajka Českého rozhlasu Sever.

Helena Illerová: Po listopadu jsme se zákonitě přiklonili k západním demokraciím, kam historicky patříme. Dostali jsme nad sebe i ochranný deštník (myšleno mj. NATO), pod kterým se doufejme udržíme - vzhledem k tomu, co se u nás nyní děje - i v dalších letech. Demokracie přinesla velké očekávání a také svobodu, na kterou jsme tolik čekali. Polistopadový vývoj znamenal pro mě i jistá zklamání, některé věci se zkoušely za pochodu, masivním privatizacím chyběl větší právní rámec, podcenila se lidská nátura, hodně lidí si začalo myslet, že když se dostanou k veřejným prostředkům, že s nimi nemohou nakládat ve svůj prospěch. Zanedbali jsme i výchovu, a to i výchovu k vlastenectví, které vychovává hrdé a současně odpovědné lidi.

Jan Ruml: Kdo dnes viděl ty mladé lidi na Národní třídě a na Albertově, bylo vidět, že nejde o nějaké povaleče z pražských kaváren, jak by je rád někdo nazval a jak se to dělo před listopadem 1989. Mladí lidé hledají cestu ke svému svobodnému vyjádření. Projevili to svým postojem v případě, kdy mluvil Miloš Zeman a kdy mluvili prezidenti ostatních zemí. Každý z nás si musí hledat cestu ke svobodě. A ta není zadarmo.

Martin Půta: Do politiky jsem se dostal vlastně náhodou. V roce 2002 jsme si s několika lidmi v Hrádku nad Nisou řekli, že nám od roku 1990 vládnou stále stejní lidé, a že to chce změnu. Volby jsme vyhráli. Co teď budeme dělat? Ptal jsem se kolegů po volbách. Nevíme, co budeme dělat my, ale ty budeš dělat starostu, protože jsi byl nejvíc vidět a slyšet, zněla jejich odpověď. Od té doby jsem přesvědčen o tom, že jestliže člověk touží po nějakých změnách a chce jich dosáhnout, nesmí se bát odpovědnosti. Nejsem přesvědčen o tom, že ke zlepšení poměrů v obcích a městech může dojít tím, že někdo usedne do prezidentského či premiérského křesla, nebo že se země dá řídit z kanceláře jednoho ministra. Myslím, že nás čeká střet dvou principů, centralismu a toho, v co já věřím, že problémy se mají řešit tam, co vznikají, a lidmi, kteří jsou jim nejblíže.

Petr Honzejk: Ekonomicky jsme na tom velmi dobře, přesto má nějakých 35 % společnosti pocit, že skutečně dobře bude až v manažerském řízení společnosti s totálním ovládnutím veřejného prostoru. Myslím, že Babišovsko-Zemanovské současné vedení naší země nemá ke komunistické minulosti zase tak daleko. Komunisté byli také manažeři, měli hierarchicky vybudovanou společnost s vedoucí úlohou, kterou nikdo nesměl zpochybňovat. 
Adam Borzič: Problémy musíme chápat v celosvětovém kontextu a klást si otázku, kde se současná demokracie nachází. Nedošlo k vyprázdnění tohoto pojmu? My byli přesvědčeni, že tržní hospodářství může fungovat jen ruku v ruce s demokracií a teď vidíme, jak dobře tržní ekonomiky fungují v Číně a Rusku. Demokracie se nachází v krizi důvěry, na jedné straně je tu Havlovský humanistický pohled, na druhé straně demokracie s oligarchickými prvky, kdy jako nejlepšího politika společnost vnímá jednoho z nejbohatších a nejúspěšnějších lidí v této zemi.

Petr Honzejk: Ve společnosti je skupina lidí, pro kterou jsou svoboda a demokracie důležité. A je tu také skupina lidí, která se ráda dá někým řídit, dá si to někým takzvaně zařídit a v této pozici je jí dobře. Velkou vinu na tomto stavu mají i tzv. velké politické strany, které podlehly mocenským a ekonomickým svodům. Může se nám dost dobře stát, že skupina lidí, která demokracii k životu nepotřebuje, ji sebere i těm, kteří to vnímají obráceně.

Helena Illnerová: Ony předchozí vlády ztratily důvěru občanů, nekomunikovaly s nimi, přehlížely je, ale ani takzvaně neprodaly to, když se jim podařilo udělat něco pozitivního a hodnotného.
Martin Půta: Lidé ztratili důvěru, že volbami se něco může změnit. Skoro šedesát procent jich ke komunálním volbám nepřišlo. Mají pocit, že se politici domluví mezi sebou mnohdy i diametrálně odlišně od toho, co lidé v té obci chtěli. 
Na co bych ale opravdu ještě rád upozornil, a je to trochu na jiné téma, je bagatelizace toho, že u nás jsou skutečně chudí lidé, kterým je třeba pomáhat. Sociální dávky jsou mnohdy zneužívány a pak se nedostanou k těm, co by to opravdu potřebovali. To je dle mého na samostatnou diskuzi, která je v našem kraji aktuální…

Viz také http://www.turnovskovakci.cz/view.php?nazevclanku=jeŠt&cisloclanku=2014110036

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky