Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jilemnický zámek: kdysi sídlo Harrachů, dnes sídlo Krkonošského muzea

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 11. 2020 13:26
  • Rozvoj

Sdílet článek

Za své sídlo jej měl šlechtický  rod Harrachů, dnes se uvnitř nalézá Krkonošské muzeum. Jednou z pozoruhodných pamětihodností v Jilemnici je výstavná budova zámku v renesančním slohu, která je chráněná coby kulturní památka České republiky.

„Zámek je nádhernou dominantou města. Muzeum provozují Správa Krkonošského národního parku a město Jilemnice. Věnují mu skutečně mimořádnou péči,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na místě dnešního zámku stávala původně ve 14. století tvrz. Renesanční šlechtické sídlo se zrodilo  v 16. století; za zakladatele se považují Křinečtí z Ronova. V roce 1701 koupil panství od Harantů z Polžic a Bezdružic rod Harrachů. Ti se během let 1714 – 1895 zabývali přestavbou zámku do současné podoby. Majetek jim byl během druhé světové války zkonfiskován a připadl státu, jehož majetkem je i v dnešní době.

Od roku 1953 v zámku sídlí Krkonošské muzeum. K prohlídce nabízí tři různé expozice: historicko-etnografickou, dále pak expozici věnovanou počátkům českého lyžování a kolekci děl z konce 19. a počátku 20. století. Za vidění stojí také unikátní Metelkův mechanický betlém z let 1883 až 1913. Pozornost si zaslouží rovněž sbírka zbraní a obsáhlý soubor pohřebních cechovních štítů nebo nejmenší lněná příze na světě.

Stavbu obklopuje rozsáhlý park, areál dotváří další stavby. V základech někdejšího zahradního domku narazili před časem badatelé pod vedením archeologa Jana Prostředníka z Muzea Českého ráje v Turnově na středověký kostel sv. Alžběty s ostatky Valdštejnů. „Jednalo se o velmi významný objev. V zahradním domku tento objev mapuje speciální expozice,“ doplnila Vinklátová.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky