Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jubilejní festival Dixieland v Křižanech začíná již tuto sobotu

28. 07. 2014

Po Křižanském mejdanu hospodských kapel, který se konal 5. července v areálu hasičárny  Křižanech, se se v sobotu 2. srpna od 13 hodin uskuteční již 10. ročník jazzového festivalu Dixieland v Křižanech.

Přehlídka krajských a českých špičkových seskupení (Old Stars Liberec, J. J. Jazzmen Praha,  Brassband.CZ Rakovník, Senior Dixieland Praha a pražský vrchol Stemboard Stompers), kterou zahájí náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Hana Maierová, doplní i zahraniční kapela – polský Dixie Company.

 „Dixieland v Křižanech je dnes mimořádným festivalem svého druhu.  Patří do naší regionální hudební kultury a jsem ráda, že se v Křižanech našli nadšenci, kteří již deset let dixieland propagují. Za to jim patří dík,“ zve na přehlídku náměstkyně s tím, že o tradiční jazz v Křižanech je stále velký zájem, což potvrzují jí každoroční několikatisícové návštěvy jeho příznivců, a tak i celá akce se postupně stala jedním z kulturních pilířů nejen regionálního, ale v daném žánru i celorepublikového významu.

Tradičně festival pořádá Obec a  SDH Křižany za podpory Libereckého kraje.

Podle Jana Zitka, který Dixileland v Křižanech před deseti lety zakládal, se v rámci dixielandové přehlídky samozřejmě uskuteční i trh regionálních výrobků a ukázky řemesel.

„Velké překvapení chystá například liberecký dixieland Old Stars, pravděpodobně nejstarší existující jazzová kapelou v Česku,“ upozornil, Zitko.

Má pravdu, liberecký dixieland Old Stars hraje od roku 1958, tedy již 56. rok, nechyběl na jediném ročníku.

„V současnosti jsou v kapele ještě dva zakládající členové, součet let stávajících muzikantů je letos 522 let a váží tři čtvrtě tuny!

Letos se opět Old Stars představí v novém složení. Zakladatel kapely a šéf Jirka Maršík stále hraje bicí, konferuje  a zpívá jako v roce 1958. S ním na saxofon a klarinet zahraje a také zazpívá hudební veterán Áda Štrejl. Přidá se Jirka Munzar na trubku, Mirek Dědek na klarinet, Pepa Vaniš na piano, Láďa Třmínek na kytaru a banjo, Tomáš Nezdara na basovou kytaru a navrátilec Josef Sehnoutka na pozoun. Ozdobou vystoupení bude zcela jistě nová zpěvačka Gabriela Hrádecká.

„Nyní se snažíme o obměnu repertoáru, aranže dělá Josef Sehnoutka a Jirka Munzar,“ vysvětluje situaci v kapele Adolf Štrejl s  tím, že posluchači se samozřejmě mohou těšit na osvědčené pecky jako Washington and Lee swing, Over in The Gloryland, Saint James inirmary blues či When the sains go marching in. Nebudou chybět osvědčené skladby Tischomingo blues J. Williamse, Riverside blues J. zK. Olivera, Hello Dolly J. Hermana a L. Armstronga, a v neposlední

řadě vyzkoušené It is e long way tu Tipperery J. Judgeho a H. Williamse nebo That lucky old sun (Šťastné slunce) od B. Smítne a Jaromíra Vomáčky.

„Ale  třeba dojde i na populárního Johna Brauna, jak pod bičem otrokáře žil,“ doplnil k repertoáru, jak ho mnozí znají z jejich jediného CD natočeného v roce 2008 k 50. výročí založení dixielandu, Áda Štreil a jedním dechem zdůraznil, že kapela samozřejmě představí i některé nové věci

Liberecký Dixieland Old Stars již opět získává úspěchy na koncertech v Polsku a Německu, ovace sklidil o Velikonocích na libereckém náměstí Dr. E. Beneše a naposledy mu aplaudovali návštěvníci  Krajských slavností LK, když se dixík hrál čtyři hodiny  před Oblastní galerii Lázně.

„Horší zdravotní stav našich tělesných schránek překonáváme právě jazzovou hudbou,“ s úsměvem prozradil saxofonista a „tiskový mluvčí“ kapely, který návštěvu festivalu doporučuje všem milovníkům dixielandu.

„Když se dívám na sestavu, která tu bude hrát, včetně legendárních r tak žasnu, jakou kvalitní budeme mít konkurenci,“ podotkl ještě Áda, který se těší, že ještě letos nahrají „Staré Hvězdy“ nové CD.

Hudební skupina Stemboard Stompers, která vznikla o deset let později než Old Stars,   podle něj bude skutečnou závěrečnou špicí festivalu, a to i bez legendy Tonyho Brycha, který také v Křižanech v minulosti vystupoval. Skvěle jej pod vedení kapelníka Jiřího Kadluse nahrazuje zpěvačka Eva Emingerová, a také její další kolegyně -  Darja Kuncová, Jitka Vrbová  nebo Pat Klipp.

Novinkou bude rozsáhlý, možná až dvouhodinový Jam Session muzikantů všech zúčastněných kapel, který je při všech pořádných jazzových akcí oním příslovečným bonbónkem na závěr.

Po skončení Dixielandu v Křižanech bude pro návštěvníky opět vypraven autobus směr Liberec. Odjezd je ve 22 hodin.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588