Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Knihu roku letos ovládli ranhojič, architekt, požár a garsonka

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 06. 2021 18:53
  • Kultura

Sdílet článek

Požár města Česká Lípa v roce 1820, Zápisky z garsonky, Doktor Kittel a Jakob Schmeissner – Z mého života a tvorby. To jsou tituly publikací, které získaly ocenění v letošním, již čtvrtém ročníku soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Jeho slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v úterý 29. června od 15 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Soutěžilo se v několika skupinách. V kategorii Odborná a populárně naučná literatura vyhrála kniha Požár města Česká Lípa v roce 1820, kterou do soutěže přihlásil nakladatel Vlastivědný spolek Českolipska. Kategorii Beletrie a poezie ovládla kniha Zápisky z garsonky; cenu obdržel nakladatel Pavel Novotný. V kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice za publikaci o známém ranhojiči Doktor Kittel cenu převzala Eva Koudelková. Nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací je titul Jakob Schmeissner – Z mého života a tvorby, za nějž si pro cenu přišla paní Petra Šternová.

„Blahopřeji všem oceněným a věřím, že i v dalších letech budou nakladatelé a autoři posílat do soutěže své knihy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vítězná publikace v kategorii Cena čtenářů získala celkem 3121 hlasů a stala se jí kniha s názvem Heřmanice v čase – Tady jsme doma! Porota se v letošním roce rozhodla udělit i dvě Zvláštní ceny poroty, které získaly knihy Lieberec a Humor Němců Jizerských hor. Další nově vyhlášenou Cenu za knihu o obci získala kniha Pěnčín, život mezi Ještědem a Jizerou.

Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury dostala Věra Vohlídalová.

„Věra Vohlídalová stála u vybudování současné budovy Krajské vědecké knihovny a zcela zásadně udala směr, kterým se knihovna stále ubírá. Byl a stále je to obdivuhodný, vizionářský a nadčasový čin a přístup,“ dodala Květa Vinklátová.

Květa Vinklátová zasedala spolu s dalšími v porotě, která knihy hodnotila. Dalšími členy byli Petr Beitl, předseda výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, Dana Petrýdesová, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, uznávaný spisovatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět, dále Pavel Kopřiva, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, knihkupec Martin Fryč a vedoucí oddělení kultury Krajského úřadu Libereckého kraje Martin Féna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky