Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konference zdravotnických záchranných služeb Euroregionu Nisa se konala v Piechowicích

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 05. 2010 14:52

Sdílet článek

 

Konference se uskutečnila v rámci probíhajícího projektu pod záštitou maršálka Dolnoslezského vojvodství a hejtmana Libereckého kraje na téma  „Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Euroregionu Nisa“ v polských Piechowicích.  Setkání se zúčastnilo na 130 záchranářských odborníků z České republiky, Polska i Německa. Za českou stranu přijali pozvání člen rady kraje pro resort zdravotnictví MUDr. Pavel Novák a vedoucí odboru zdravotnictví Alena Riegerová.

„Konference se zabývala problematikou přeshraniční spolupráce v rámci mezinárodních dohod, odbornými záchranářskými tématy a workshopy o nejnovějších technikách resuscitace,“ uvedl Pavel Novák.

Účastnici konference byli podrobně seznámeni s organizací společného česko-polskoněmeckého cvičení IZS, které uspořádá česká strana v červnu letošního roku v Krásném Lese u Frýdlantu. Toto cvičení bude praktickou aplikací stávající mezinárodní dohody.

Program konference byl rozdělen do několika tematických bloků. V prvním bloku MUDr. Jiří

Wachsmuth, předseda expertní skupiny EUREX zdravotnických záchranných služeb, vyhodnotil

dosavadní průběh projektu a informoval o plnění jednotlivých úkolů projektu. Konstatoval, že největší problémy v rámci mezinárodní spolupráce jsou v oblasti legislativní. „Je zapotřebí, a to je jedno z doporučení konference, aby všechny strany aktivně působily na své politické zástupce ve smyslu urychleného přijetí dohod, které by přeshraniční spolupráci zjednodušily,“ doplnil.

Stanislav Napierala ze záchranné služby v Jelení Hoře podrobně probral stávající dohodu o pomoci v případě mimořádných událostí a doporučil jako možné řešení uzavírání podobných dohod mezi subjekty Euroregionu Nisa.

Mario Deutschlander ze Spolkové země Braniborsko informoval o vládou podporované spolupráci jednotlivých spolkových zemí se západními polskými vojvodstvími. Podobná spolupráce již existuje i v jiných zemích Evropské unie.

Arkadiusz Kawka, lékařský náměstek nemocnice ve Zhořelci a primář oddělení urgentní

medicíny, k dosavadním výsledkům projektu řekl:

Líbí se mi, že se projektu může účastnit každý

záchranář a vznikají mezi námi osobní vztahy. Lépe si rozumíme a známe se. Při výměnných stážích vidíme něco nového, co chceme prakticky využít ve své práci. Příkladem za všechny je českými záchranáři obdivovaný Urgentní příjem ve Zhořelci nebo zájem polské strany zavést Rendez-voussystém výjezdových posádek, který funguje v Liberci.“

Dále zdůraznil i nutnost změn v mezinárodních dohodách, jejichž schválením vzniknou podmínky pro přípravu nejlépe fungujícího systému záchranných služeb v celém Euroregionu.

Další bloky konference byly věnovány odborným tématům, v rámci závěrečného workshopu si

mohli záchranáři vyzkoušet své dovednosti na nejmodernějších „pacientských“ simulátorech. Polská strana připravila komplexní informaci o přípravě dětí v Dolnoslezském vojvodství v oblasti první pomoci a vzdělávání v oblasti zvyšování bezpečnosti. Tento projekt je ucelený a může být vzorem i pro Českou republiku a Sasko.

Závěry konference:

Hlavním výstupem konference bylo doporučení, aby účastníci projektu oslovili české, polské

i německé politiky s výzvou k urychlené práci na dalších mezinárodních smlouvách o vzájemné

přeshraniční spolupráci záchranných služeb. V rámci praktické realizace mezinárodní dohody

o pomoci při mimořádných událostech zpracují jednotlivé strany žádost o přenesení pravomocí

k vyžádání pomoci na operační střediska na úrovni Euroregionu Nisa.

Záměrem projektu je spolupráce formou přeshraničního zásahu u pacienta na výzvu partnerského operačního střediska. K tomu vedou i jednotlivé úkoly projektu, mezi kterými jsou např. probíhající vzájemné výměnné stáže záchranářů nebo jazykové kurzy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky