Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj finančně podpoří zajištění zdravotní péče na Frýdlantsku

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 21. 10. 2015 11:17
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Liberecký kraj aktivně řeší neutěšenou situaci, která nastala v souvislosti s ukončením provozu interního oddělení v Nemocnici Frýdlant a v Nemocnici Semily, soukromého a městského zařízení, ve kterém nemá kraj žádný vlastnický podíl. V obou případech je zájmem Libereckého kraje zajistit obyvatelům Frýdlantského výběžku a Semilska odpovídající zdravotní péči. Proto radní Libereckého kraje rozhodli o uvolnění finančních prostředků k zajištění péče a společně se zástupci vlastníků nemocnic hledají řešení nastalého stavu.

Radní Libereckého kraje na svém úterním jednání odsouhlasili uvolnění částky 300 tisíc korun na částečné pokrytí nepřetržitého provozu interní ambulance v Nemocnici Frýdlant. Poskytnutí finanční podpory je plně v souladu s podporou v režimu de minimis (podpora malého rozsahu). Jejich krok musí nyní posvětit zastupitelé. Dalších cca 100 tisíc korun přidají obce a města Mikroregionu Frýdlantsko.

„Peníze zajistí provoz frýdlantské interní ambulance do konce letošního roku, v režimu, ve kterém funguje nyní,“ uvedl Petr Tulpa, radní pro zdravotnictví Libereckého kraje. V praxi má tato ambulance za úkol vyšetřit a „zaléčit“ pacienty s lehčími zdravotními problémy a pouze ty, kteří potřebují hospitalizaci, odveze Zdravotnická záchranná službu Libereckého kraje (ZZS LK) do Krajské nemocnice Liberec, event. Turnova či zatím Semil.

Změny ve frýdlantské nemocnici se dotýkají i ZZS LK.

V případě, že nedojde ve Fýdlantu k obnovení lůžkové interny, bude nutné rozšířit provoz posádky rychlé zdravotnické pomoci z osmihodinového na dvaceti čtyřhodinový režim. Tato změna si vyžádá v roce 2016 zvýšení provozních nákladů o 6,5 mil Kč.  „V případu Nemocnice Frýdlant je zájem kraje jasný, zachovat nemocnici ve Frýdlantském výběžku v současné podobě, a to dlouhodobě, podle Zásad rozvoje zdravotnictví LK a Programu rozvoje LK do roku 2020, „vysvětlil Petr Tulpa a doplnil: „Avšak klíč k dodržení tohoto závazku drží Město Frýdlant a Nemocnice Frýdlant, protože první subjekt je majitelem budov a druhý provozovatelem nemocnice, neboli Liberecký kraj zde nemá rozhodovací pravomoc.“

Pokud rozváží obě organizace smluvní vztah, Liberecký kraj garantuje dodržení koncepce regionální nemocnice s ambulancemi a základními zdravotnickými obory včetně lůžkového zabezpečení tím, že do této oblasti rozšíří svoji působnost Krajská nemocnice v Liberci.

Liberecký kraj se aktivně zapojil i do řešení situace, která nastala v městské Nemocnici Semily. „Ač není semilská nemocnice majetkem kraje, nemá v ní žádní podíl a ani rozhodující právo, je si Liberecký kraj vědom situace, která může nastat. Intenzivně diskutuje se zástupci města Semily a dalších nemocnic možnosti, jak situaci řešit,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky